Η εκδίωξη του Άσαντ, ο οποίος μαζί με τον εκλιπόντα πατέρα του, τον πρώην πρόεδρο Χαφέζ αλ Άσαντ, είχαν συνάψει στενή συμμαχία με τη Μόσχα, έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον των ρωσικών βάσεων - της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ στη Λατάκεια και της ναυτικής εγκατάστασης στην Ταρτούς, όπως μεταδίδει το Reuters το Σάββατο (14/12).
Δορυφορικό υλικό από την Παρασκευή (13/12) δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι τουλάχιστον δύο Antonov AN-124, από τα μεγαλύτερα φορτηγά αεροπλάνα στον κόσμο, στη βάση Hmeimim με ανοιχτό το ρύγχος τους, προφανώς ετοιμάζονται να φορτώσουν.
Τουλάχιστον ένα φορτηγό αεροπλάνο αναχώρησε το Σάββατο για τη Λιβύη, δήλωσε ένας Σύρος αξιωματούχος ασφαλείας που βρίσκεται έξω από την εγκατάσταση.
Συριακές στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας που βρίσκονται σε επαφή με τους Ρώσους δήλωσαν στο Reuters ότι η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από τις γραμμές του μετώπου και αποσύρει κάποιο βαρύ εξοπλισμό και ανώτερους Σύρους αξιωματικούς.
Ωστόσο, οι πηγές στο Reuters, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης, δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες βάσεις της και προς το παρόν δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει.
Κάποιος εξοπλισμός αποστέλλεται πίσω στη Μόσχα, όπως και πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Άσαντ, αλλά ο στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η ανασύνταξη και η αναδιάταξη, όπως υπαγορεύεται από τις εξελίξεις στο έδαφος, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει επαφή με τον ρωσικό στρατό.
Ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών που πρόσκειται στη νέα προσωρινή διοίκηση δήλωσε στο Reuters ότι το θέμα της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία και οι προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και της Μόσχας δεν είναι υπό συζήτηση.
«Είναι ένα θέμα για μελλοντικές συνομιλίες και ο συριακός λαός θα έχει τον τελικό λόγο», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας.
«Οι δυνάμεις μας βρίσκονται επίσης τώρα σε κοντινή απόσταση από τις ρωσικές βάσεις στη Λατάκεια», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ρωσική πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας συνεχίζονται και ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις βάσεις της.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η παρέμβαση του οποίου το 2015 στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας βοήθησε να στηριχθεί ο Άσαντ όταν η Δύση ζητούσε την ανατροπή του, χορήγησε άσυλο στον Άσαντ στη Ρωσία αφού η Μόσχα τον βοήθησε να διαφύγει την Κυριακή.
Η Μόσχα υποστηρίζει τη Συρία από τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου και είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της το 1944, καθώς η Δαμασκός προσπαθούσε να αποτινάξει τη γαλλική αποικιοκρατία. Η Δύση θεωρούσε επί μακρόν τη Συρία σοβιετικό δορυφόρο.
Ο ρόλος των ρωσικών βάσεων
Οι βάσεις στη Συρία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας: η ναυτική βάση της Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευής και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, ενώ η Hmeimim αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό για τη στρατιωτική και μισθοφορική δραστηριότητα στην Αφρική.
Η Ρωσία διαθέτει επίσης θέσεις υποκλοπών στη Συρία, οι οποίες λειτουργούσαν παράλληλα με συριακούς σταθμούς σημάτων, σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Η εγκατάσταση στην Ταρτούς χρονολογείται από το 1971 και μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο για να βοηθήσει τον Άσαντ, η Μόσχα έλαβε το 2017 δωρεάν μίσθωση για 49 χρόνια.
Ο Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος διευθύνει το Bosphorus Observer, δήλωσε ότι η Ρωσία πιθανώς στέλνει φορτηγά αεροπλάνα από τη Συρία μέσω του Καυκάσου και στη συνέχεια στην αεροπορική βάση Αλ Χαντίμ στη Λιβύη.
Στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ με τη βάση στην Ταρτούς, μια ρωσική φάλαγγα από οχήματα μάχης πεζικού και οχήματα εφοδιασμού μπορούσε να δει κανείς να κατευθύνεται προς την αεροπορική βάση, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters.
Η αυτοκινητοπομπή είχε σταματήσει λόγω βλάβης σε ένα από τα οχήματά της, με τους στρατιώτες να στέκονται δίπλα στα οχήματα και να εργάζονται για την αποκατάσταση του προβλήματος.
«Είτε πρόκειται για τη ρωσική, την ιρανική ή την προηγούμενη κυβέρνηση που μας καταπίεζε και μας στερούσε τα δικαιώματά μας ... δεν θέλουμε καμία παρέμβαση από τη Ρωσία, το Ιράν ή οποιαδήποτε άλλη ξένη παρέμβαση», δήλωσε στο Reuters ο Ali Halloum, ο οποίος κατάγεται από τη Λατάκεια και ζει στην Τζαμπλά.
Στο Hmeimim, το Reuters είδε Ρώσους στρατιώτες να περπατούν κανονικά στη βάση και αεροσκάφη στα υπόστεγα.
Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 9 Δεκεμβρίου από την Planet Labs έδειξαν τουλάχιστον τρία σκάφη του ρωσικού μεσογειακού στόλου - δύο φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων και ένα πετρελαιοφόρο - αγκυροβολημένα περίπου 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) βορειοδυτικά της Ταρτούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr