Αυτή η κίνηση αποδεικνύει πως η Κίνα έχει επίγνωση ότι χρειάζεται μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα για να καταπολεμήσει τις απειλές του Τραμπ για τιμωρητικά εμπορικά μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η υποτίμηση του γουάν θα μπορούσε να καταστήσει τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των δασμών και δημιουργώντας πιο χαλαρές νομισματικές ρυθμίσεις στην ηπειρωτική Κίνα.
Ωστόσο, από την πλευρά της Κίνας τίποτα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί – ούτε και διαψευσθεί –, αφού οι προσπάθειες των διεθνών μέσων να έρθουν σε επαφή με τη Λαϊκή Τράπεζα της χώρας (PBOC) και το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου απέβησαν άκαρπες.
Στο έντυπο Financial News που εκδίδεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δημοσιεύθηκε ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τα θεμέλια για μια «βασικά σταθερή» συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν παραμένουν «στέρεα» και το γουάν είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όπως τονίζουν οι πηγές του Reuters, μία πιθανή υποτίμηση του γουάν θα σημαίνει την παρέκκλιση από τη συνήθη πρακτική διατήρησης σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Το αυστηρά διαχειριζόμενο γουάν επιτρέπεται να κινείται κατά 2% εντός των ορίων ενός ημερήσιου μέσου σημείου που καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα. Οι πολιτικές εξαγγελίες, συνεπείς προς το γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό της χώρας, περιλαμβάνουν συνήθως δεσμεύσεις για τη διατήρηση της σταθερότητας του νομίσματος, όπως σημειώνει το Reuters.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Reuters, σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την τρέχουσα εβδομάδα, Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια «πιο χαλαρή» νομισματική πολιτική για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την πρώτη χαλάρωση της στάσης της χώρας στα νομισματικά ζητήματα, εδώ και περίπου 14 χρόνια.
Γενικά το σχετικό με το γουάν ζήτημα έχει απασχολήσει πολύ τελευταία. Την προηγούμενη εβδομάδα, το γνωστό think tank, China Finance 40 Forum, πρότεινε την προσωρινή μετάβαση της Κίνας από την πρόσδεση του γουάν με το αμερικανικό δολάριο στη σύνδεσή του με άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εμπορικών εντάσεων.
«Οι συναλλαγματικές προσαρμογές είναι στο τραπέζι ως εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον μετριασμό των επιπτώσεων των δασμών. Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε στο Reuters ο Φρεντ Νιούμαν, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας της HSBC στο Χονγκ Κονγκ. «Η αποδυνάμωση του νομίσματος θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα της Κίνας προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχουν επιπτώσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία από την επιβολή δασμών», συνέχισε.
Ωστόσο, εάν η Κίνα ακολουθήσει μία πολύ επιθετική νομισματική πολιτική, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν αντιδράσει μεταξύ των εμπορικών της εταίρων, οι οποίες δεν θα τη συμφέρουν, υπογράμμισε ο Νιούμαν.
Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι το γουάν θα πέσει στα 7,37 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αν και βασικός παράγοντας θα είναι το πόσο γρήγορα ο Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς και σε ποιο ύψος τελικά θα φτάσουν.
Πάντως, το κινεζικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 4% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για μια 2η θητεία Τραμπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr