Η ανατροπή του Σύρου κυβερνήτη Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν ο κύριος στόχος του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι. Πλέον οι ισλαμιστές μαχητές του αλ Τζολάνι εισήλθαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό και κήρυξαν την πόλη απελευθερωμένη - 13 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου κατά του Άσαντ, επισημαίνει σε ανάλυσή του το ARD.
Ο Αλ Τζολάνι είναι επικεφαλής της πολιτοφυλακής Hajat Tahrir al-Sham (HTS), πρώην παρακλάδι του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα στη Συρία. Για χρόνια, ο αλ Τζολάνι λειτουργούσε μυστικά. Σήμερα, βρίσκεται στο προσκήνιο, κάνει δηλώσεις και μιλάει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ σταδιακά έχει αποβάλει το τζιχαντιστικό τουρμπάνι που φορούσε στην αρχή του συριακού πολέμου το 2011 και έχει φορέσει στρατιωτική στολή. Μετά τη ρήξη του με την Αλ Κάιντα το 2016, ο Αλ Τζολάνι προσπαθεί να εξομαλύνει την εικόνα του και να εμφανιστεί πιο μετριοπαθής.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες και οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν πειστεί. Κατηγοριοποιούν την HTS ως τρομοκρατική ομάδα. Ο επιστήμονας Thomas Pierret από το εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο CNRS της Γαλλίας τον αποκαλεί «πραγματιστή ριζοσπάστη». Το 2014, ο αλ Τζολάνι βρισκόταν στο απόγειο του ριζοσπαστισμού του, λέει ο ειδικός, επισημαίνοντας ότι ήθελε τότε να επιβληθεί κατά της τζιχαντιστικής πολιτοφυλακής «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ). Έκτοτε, έχει «μετριάσει τη ρητορική του».
Ο πατέρας του ήταν αντίπαλος του Άσαντ
Ο Άχμεντ αλ Σαράα, το πραγματικό όνομα του αλ Τζολάνι, γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία. Η οικογένειά του καταγόταν αρχικά από τα υψίπεδα του Γκολάν. Ωστόσο, μεγάλωσε στη Μασέχ, μια πλούσια γειτονιά της Δαμασκού. Ο πατέρας του ήταν κοσμικός αντίπαλος του καθεστώτος Άσαντ και πέρασε πολλά χρόνια σε συριακές φυλακές προτού εξοριστεί- ως τζιχαντιστής, ο γιος του πήρε το πολεμικό όνομα Abu Muhammad al-Jolani. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τώρα θέλει να αποβάλει αυτό το πολεμικό όνομα καθώς και τη φήμη του ως βίαιου ισλαμιστή.
Μάχες στο Ιράκ
Η ριζοσπαστικοποίησή του έλαβε χώρα πολύ πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Μετά την εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003, εγκατέλειψε την πατρίδα του για να πολεμήσει στη γειτονική χώρα. Στο Ιράκ εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα και στη συνέχεια φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Τον Μάρτιο του 2011, όταν άρχισε η εξέγερση κατά της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία, επέστρεψε στην πατρίδα του και ίδρυσε το Μέτωπο Αλ Νούσρα - το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, από το οποίο αργότερα προέκυψε η HTS. Το 2013, αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη στον Αμπού Μπακρ Μπαγκντάντι, ο οποίος αργότερα έγινε εμίρης του ΙΚ, και τον Μάιο του 2015, ο αλ Τζολάνι δήλωσε ότι, σε αντίθεση με το ΙΚ, δεν είχε πρόθεση να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον της Δύσης. Δήλωσε επίσης ότι αν νικηθεί ο Άσαντ, δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εκδίκησης κατά της μειονότητας των Αλαουιτών, από την οποία κατάγεται η οικογένεια του Άσαντ.
Ρήξη με την Αλ Κάιντα
Ο Αλ Τζολάνι έχει επίσης δημοσίως έρθει σε ρήξη με την Αλ Κάιντα πριν από χρόνια. Το έκανε αυτό, όπως εξήγησε, για να μην δώσει στη Δύση κανένα λόγο να επιτεθεί στην οργάνωσή του. Σύμφωνα με τον Pierret, έκτοτε προσπάθησε να μεταμορφωθεί σε «επίδοξο πολιτικό άνδρα», μια αλλαγή εικόνας που παρατήρησε και ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Mohamed Abdel Wahed: «Οι αντάρτες έχουν εγκαταλείψει την προηγούμενη τζιχαντιστική τους τακτική. Ο Αλ Τζολάνι έχει αποτινάξει τον ισλαμικό του μανδύα και παρουσιάζεται στον κόσμο μέσω των συνεντεύξεών του. Μιλάει πιο απαλά και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το λεξιλόγιο ενός πολιτικού άνδρα».
Κατά τη διάρκεια της de facto κυριαρχίας του στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, το HTS εγκαθίδρυσε μια πολιτική κυβέρνηση στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του και δημιούργησε ένα είδος κράτους στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ ταυτόχρονα συνέτριψε τους αντιπάλους του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο, ο HTS κατηγορήθηκε επίσης από κατοίκους και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βάναυση συμπεριφορά εναντίον αντιφρονούντων - τα Ηνωμένα Έθνη το χαρακτηρίζουν αυτό ως έγκλημα πολέμου.
Ένας τζιχαντιστής ως πολιτικός παράγοντας;
Ο Αλ Τζολάνι είναι από την Κυριακή (8/12) ο άνθρωπος της ώρας στη Συρία. Πολλοί κοσμικοί αντίπαλοι του Άσαντ πανηγυρίζουν επίσης σήμερα την προέλαση των ανταρτών ως απελευθέρωση, αλλά ο σκεπτικισμός παραμένει. Ο Αλ Τζολάνι είχε στενούς δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ήταν μέλος του Μετώπου Νούσρα, συριακού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ έχουν επικηρύξει το κεφάλι του με δέκα εκατομμύρια δολάρια. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να επιβληθεί στη Συρία και τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια - για παράδειγμα με τους κουρδοκρατούμενους αντάρτες των SDF στα βορειοανατολικά της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr