Ο Πούτιν απαντούσε σε αίτημα του Λευκορώσου ομολόγου του Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη σύνοδο κορυφής στο Μινσκ, όπου οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας.
«Όσον αφορά τη δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων, ειλικρινά μιλώντας, τρομερών όπλων όπως το Oreshnik στο έδαφος της Λευκορωσίας: δεδομένου ότι υπογράψαμε σήμερα μια συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας με τη χρήση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων, θεωρώ ότι η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων όπως το Oreshnik στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας είναι εφικτή», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.
«Νομίζω ότι αυτό θα καταστεί εφικτό το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η σειριακή παραγωγή αυτών των συστημάτων στη Ρωσία αυξάνεται και καθώς αυτά τα πυραυλικά συστήματα τίθενται σε υπηρεσία με τις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις», πρόσθεσε σε τηλεοπτικά σχόλια.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία εκτόξευσε το Oreshnik σε μια ουκρανική πόλη τον περασμένο μήνα, σε μια πρώτη δοκιμή του όπλου σε συνθήκες μάχης, όπως τη χαρακτήρισε ο Πούτιν.
Έχει υπερηφανευτεί ότι είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί και ότι έχει ανάλογη καταστροφική ισχύ με αυτή ενός πυρηνικού όπλου, ακόμη και όταν είναι εφοδιασμένο με συμβατική κεφαλή.
Ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους ισχυρισμούς του Πούτιν για τον πύραυλο, ο οποίος, όπως λένε, βασίζεται σε ένα σύστημα που η Ρωσία είχε δοκιμάσει κάποια στιγμή ως διηπειρωτικό όπλο πριν βάλει την ανάπτυξή του στον πάγο.
Ο Πούτιν είπε στον Λουκασένκο ότι η Λευκορωσία -η οποία συνορεύει με τα μέλη του ΝΑΤΟ Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία- θα καθορίσει τους στόχους για τους Oreshniks με βάση το έδαφός της.
Οι δυτο τους συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας την Παρασκευή για να γιορτάσουν την 25η επέτειο του κράτους της Ένωσης, μιας ένωσης και συμμαχίας χωρίς σύνορα μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συνθήκη αμοιβαίας άμυνας «θα καταστήσει δυνατή την αξιόπιστη προστασία της ασφάλειας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ειρηνική και βιώσιμη ανάπτυξη των δύο κρατών», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου ενέκρινε αλλαγές τον περασμένο μήνα, οι οποίες μείωσαν το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας και επέκτειναν την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας ώστε να καλύπτει τη Λευκορωσία.
Τα πυρηνικά όπλα αποσύρθηκαν από τη Λευκορωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά ο Πούτιν ανακοίνωσε πέρυσι ότι η Ρωσία τοποθετεί εκεί τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους ως αποτρεπτικό μέσο για τη Δύση.
Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία από το 1994, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι οποιαδήποτε χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων που έχουν αναπτυχθεί τώρα στη Λευκορωσία θα απαιτούσε την προσωπική του συγκατάθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr