Οι συναντήσεις στη Γενεύη, οι πρώτες μετά τις αμερικανικές εκλογές αυτού του μήνα, έρχονται μετά την οργή της Τεχεράνης για ένα ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα και το οποίο επέκρινε το Ιράν για κακή συνεργασία με τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ.
«Άλλος ένας γύρος ειλικρινών συζητήσεων με τους PDS (πολιτικούς διευθυντές) της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Καζέμ Γκαριμπαμπαντί, στο X. “Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διπλωματικός διάλογος στο εγγύς μέλλον”.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν υπήρξε κάτι αξιοσημείωτο στη συνάντηση, αλλά ότι η Τεχεράνη έδειξε προθυμία να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διπλωματία τις επόμενες εβδομάδες.
Ενώ η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία αφήνει πολλά ερωτήματα ανοιχτά, τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι χώρες Ε3 - τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας του 2015 - θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να εμπλακούν τώρα, επειδή ο χρόνος τελειώνει.
Το επίπεδο της δυσπιστίας μεταξύ των δύο πλευρών αναδείχθηκε όταν η Ε3 στις 21 Νοεμβρίου προώθησε ένα ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ που επέκρινε το Ιράν.Απέρριψαν ως ανεπαρκή και ανειλικρινή μια κίνηση της τελευταίας στιγμής του Ιράν να περιορίσει το απόθεμα ουρανίου που βρίσκεται κοντά σε οπλικό βαθμό.
Η Τεχεράνη αντέδρασε στο ψήφισμα ενημερώνοντας τον ΙΑΕΑ ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει περισσότερες φυγόκεντρες εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού της.
Σε σπάνια δημόσια σχόλια, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γαλλίας Νικολά Λερνέρ δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διάδοσης των πυρηνικών όπλων του Ιράν τους επόμενους μήνες.
«Οι υπηρεσίες μας εργάζονται πλάι-πλάι για να αντιμετωπίσουν αυτό που είναι αναμφίβολα μια από τις πιο, αν όχι η πιο κρίσιμη απειλή των επόμενων μηνών ... την πιθανή διάδοση των πυρηνικών όπλων στο Ιράν», δήλωσε ο Λερνέρ, μιλώντας στο Παρίσι μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι οι δύο υπηρεσίες καθορίζουν τη στρατηγική τους.
Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο πρωταρχικός στόχος στη Γενεύη ήταν να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο για την έναρξη συνομιλιών καλής πίστης, ώστε να υπάρχει σαφής δέσμευση από τους Ιρανούς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για κάτι συγκεκριμένο πριν από την άφιξη του Τραμπ.
«Εάν οριστικοποιήσουμε έναν οδικό χάρτη με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία για τον τρόπο επίλυσης της πυρηνικής διαφοράς, τότε η μπάλα θα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ για να αναβιώσει ή να σκοτώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015», δήλωσε ο ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
Οι Ευρωπαίοι έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι του Ιράν τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τότε που η Τεχεράνη αύξησε τη στρατιωτική της υποστήριξη προς τη Ρωσία. Ωστόσο, πάντα επέμεναν ότι ήθελαν να διατηρήσουν μια πολιτική πίεσης και διαλόγου.
Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πρωταρχικός τους στόχος θα είναι να βρουν τρόπους για να εξασφαλίσουν την άρση των κυρώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr