Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας κλιμάκωσε την ένταση κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), όπου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως σε περίπτωση μαζικής χρήσης πυραύλων Oreshnik ένα χτύπημα θα έχει αντίστοιχη ισχύ με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
«Ό,τι βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης από τον Oreshnik χωρίζεται σε στοιχειώδη σωματίδια, και μετατρέπεται ουσιαστικά σε σκόνη», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως ένας τέτοιος πύραυλος «επηρεάζει ακόμη και εξαιρετικά προστατευμένα αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη».
Οι απειλές του Πούτιν απευθύνονταν, αυτή τη φορά, τόσο προς τη Δύση όσο και προς το ίδιο το Κίεβο, καθώς η χρήση εκ μέρους της Ουκρανίας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, θα σημάνει, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Ρώσος πρόεδρος, την ενεργή εμπλοκή των δυτικών χωρών στον πόλεμο.
«Οι ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου έχουν χάσει τη νομιμότητά τους με το να μην προσέρχονται στις κάλπες, δεν έχουν δικαίωμα να δίνουν εντολές στις ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε σκωπτικά ο Πούτιν, ειρωνευόμενος την κυβέρνηση Ζελένσκι.
Στόχος του χτυπήματος εναντίον της Ουκρανίας με 90 πυραύλους και 100 drones που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (28/11) ήταν, σύμφωνα με τις δηλώσεις Πούτιν, να απαντήσει η Ρωσία στις προηγηθείσες ουκρανικές επιθέσεις με τους πυραύλους ATACMS.
Οι ρωσικές επιθέσεις δεν έχουν πλήξει μέχρι στιγμής κυβερνητικά κτήρια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, η Ρωσία επιλέγει, όπως εξηγεί ο Πούτιν, στόχους που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κέντρα λήψης αποφάσεων: «Επί του παρόντος, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο επιλέγουν στόχους για χτυπήματα στο ουκρανικό έδαφος. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», σημείωσε ο Πούτιν.
Παρόλο που το Κίεβο προστατεύεται αποτελεσματικά μέχρι τώρα από την αεροάμυνα, ο πύραυλος Oreshnik, τον οποίο εκτόξευσε η Ρωσία για πρώτη φορά σε ουκρανική πόλη την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
«Φυσικά, θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής, όπως έχει ήδη ειπωθεί, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας ενδεχομένως να δοκιμάζουμε τον Oreshnik σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου» επέμεινε, τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr