Ειδικότερα, το Βαρόμετρο Απασχόλησης ifo υποχώρησε στις 93,4 μονάδες τον Νοέμβριο, από 93,6 μονάδες τον Οκτώβριο. «Η βιομηχανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση με ένα μείγμα εργασίας βραχείας απασχόλησης και περικοπών θέσεων εργασίας», εξηγεί ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών της ifo.
Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις προηγούνται, σχεδιάζοντας να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό. Το 17,8% των μεταποιητικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν χρήση της εργασίας βραχείας απασχόλησης τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το 14,3% τον Αύγουστο. Το 28% αναμένει κάτι τέτοιο για τους επόμενους τρεις μήνες, σε σύγκριση με το 23% τον Αύγουστο. Σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις, ωστόσο, αυτά τα ποσοστά εργασίας βραχείας απασχόλησης είναι χαμηλά. Την άνοιξη του 2000, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, το 59% των μεταποιητικών επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν αυτό το εργαλείο, σύμφωνα με έρευνες του ifo.
Παρόμοια είναι η εικόνα και για το εμπόριο, αν και ο δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς εκεί. Μέχρι στιγμής, οι πάροχοι υπηρεσιών φαίνεται πως προσελάμβαναν περισσότερο προσωπικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα αναμένεται ότι η τάση θα παραμείνει σταθερή. Στον τομέα των κατασκευών παρατηρείται μικρή κινητικότητα στον προγραμματισμό του προσωπικού. «Όλο και περισσότερες εταιρείες σταματούν τις νέες προσλήψεις», λέει ο Wohlrabe. «Συζητούν επίσης όλο και περισσότερο για περικοπές θέσεων εργασίας»
Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, η βραχυχρόνια εργασία χρησιμοποιείται για την άμβλυνση της κρίσης κυρίως από τις εταιρείες παραγωγής μετάλλων (41,7%), ακολουθούμενες από τους κατασκευαστές επίπλων (33,7%), την αυτοκινητοβιομηχανία (27,2%), τους κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού (26,9%) και τη μηχανολογία (21,4%). Αντίθετα, δεν αναφέρθηκε σημαντική εργασία βραχείας απασχόλησης στη χημική βιομηχανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr