«Το χτίσιμο φυλακών δεν είναι η λύση» Ο υπερπληθυσμός των φυλακών, ένα χρόνιο συστημικό πρόβλημα και μια μακροχρόνια ανησυχία για το CPT, επιδεινώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η Therese Rytter και ο Hugh Chetwynd αναφέρουν 35 χρόνια παρατηρήσεων στις ευρωπαϊκές φυλακές και τονίζουν την κρίσιμη σημασία της ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων αντί της φυλάκισης, αξιοποιώντας αποδεδειγμένες βέλτιστες πρακτικές.
«Ο υπερπληθυσμός των φυλακών σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη φυλακή πρέπει να ζουν σε πολύ κακές συνθήκες, κάτι που επηρεάζει επίσης το προσωπικό και που σημαίνει ότι υπονομεύεται ο σκοπός της φυλακής», προειδοποιούν, συνδέοντας τον υπερπληθυσμό και την υποτροπή.
«Υπάρχουν ορισμένες χώρες όπου υπάρχει αχαλίνωτος συνωστισμός και τα επίπεδα επαναλαμβανόμενων αδικημάτων τους είναι πολύ υψηλά. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση».
Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας, άτομα LGBTQI+, εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες ή άτομα που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από την CPT. Η ανεπάρκεια των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους απαιτούν προσαρμοσμένα και στοχευμένα μέτρα. «Οι φυλακές χτίζονται από άνδρες για άνδρες και διοικούνται επίσης από άνδρες, κάτι που προφανώς επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των γυναικών στη φυλακή. Ταιριάζει επίσης με τα LGBTQI+ άτομα, ειδικά τα τρανς άτομα», επισημαίνει η Therese.
Αν και η CPT έχει κάνει συστάσεις εδώ και πολύ καιρό, η επίλυση του υπερπληθυσμού των φυλακών θα είναι δυνατή μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής βούλησης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος.
«Αυτό που συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ότι οι κινήσεις, οι αξίες, η τοποθέτηση περισσότερων ανθρώπων πίσω από τα κάγκελα, αυτή είναι η πολιτική, αντί να σκεφτόμαστε τι πραγματικά κάνει τις κοινωνίες μας πιο ασφαλείς», εξηγούν η Therese και ο Hugh. Προσθέτουν: «Μια σύσταση θα ήταν σίγουρα να είμαστε πιο γενναίοι και να κοιτάξουμε πραγματικά τι είναι καλύτερο για την κοινωνία, όχι μόνο να έχουμε μια τιμωρητική προσέγγιση, αλλά και να δούμε τι κάνει την κοινωνία πολύ πιο ασφαλή».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr