Αναλυτικότερα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στα τέλη Οκτωβρίου, η αρχή με έδρα το Βισμπάντεν είχε υπολογίσει ανάπτυξη 0,2% για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Ένας από τους κύριους λόγους για τη ισχνή ανάπτυξη είναι ότι οι καταναλωτές είναι πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν: καθώς το κύμα του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει και οι μισθοί αυξάνονται, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα χρήματά τους και πάλι λίγο πιο ελεύθερα. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης είναι η σημαντικότερη ελπίδα για την ταλαιπωρημένη γερμανική οικονομία. Επιπλέον, οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες έσωσαν τη γερμανική οικονομία από την ύφεση για μια τρίχα το τρίτο τρίμηνο. Οι εξαγωγές, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν σημαντικά.
Στα πρόθυρα της ύφεσης
Υπενθυμίζεται, ότι το δεύτερο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είχε ήδη μειωθεί κατά 0,3%. Εάν το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί εκ νέου το τρίτο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία θα είχε διολισθήσει σε «τεχνική ύφεση» σύμφωνα με τον συνήθη ορισμό. Οι οικονομολόγοι αναφέρονται σε αυτό ως μείωση σε δύο διαδοχικά τρίμηνα.
Παρά την τελευταία «αχτίδα ελπίδας», η γερμανική οικονομία παραμένει σε αδύναμη φάση, με την Bundesbank να αναμένει ότι θα συνεχιστεί και στο τρέχον τελευταίο τρίμηνο. Υπάρχουν πολλοί αντίξοοι άνεμοι: η Κίνα έχει χάσει τη δυναμική της ως μοχλός ανάπτυξης στις παγκόσμιες αγορές, ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων αυξάνεται κατακόρυφα στη Γερμανία.
Ταυτόχρονα, οι εξαγωγικές προοπτικές της βιομηχανίας είναι δυσοίωνες και οι συγκριτικά υψηλές τιμές ενέργειας και το υψηλό επίπεδο γραφειοκρατίας επιβαρύνουν τη Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων. Βασικές βιομηχανίες όπως τα χημικά και ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκονται σε κρίση. Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, για παράδειγμα, σκοπεύει να καταργήσει 2900 θέσεις εργασίας στη Γερμανία και η Volkswagen απειλεί να κλείσει εργοστάσια.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η πτώση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία τείνουν να κάνουν τα δάνεια πιο ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην οικονομία. Ωστόσο, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι οι μειώσεις των επιτοκίων να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
Αβεβαιότητα λόγω εκλογών και Τραμπ
Η αβεβαιότητα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τη γερμανική οικονομία. Εξάλλου, εάν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς, όπως έχει ανακοινωθεί, αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τη γερμανική οικονομία που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr