Παρότι βάσει νόμου δεν επιτρέπεται η παραχώρηση των εκθεμάτων του Μουσείου, τόσο ο Πρόεδρος του, Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, τάσσονται υπέρ μίας ενδιάμεσης λύσης, όπως αναφέρει το περιοδικό. Μία τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι ο μακροπρόθεσμος δανεισμός των γλυπτών ή η ανταλλαγή τους με άλλες ελληνικές αρχαιότητες. Ταυτόχρονα, σημειώνει πως και ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει, κατά δήλωσή του, να σταθεί εμπόδιο σε περίπτωση που υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ακόμη, το Economist υπογραμμίζει πως το διαχρονικό επιχείρημα του Μουσείου της Μ. Βρετανίας περί αποτελεσματικότερης φύλαξης των γλυπτών έχει πλέον εκ των πραγμάτων καταρριφθεί· ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ένας εκ των εργαζομένων του είχε κλέψει περίπου 2000 εκθέματα, τα οποία και πωλούσε στο διαδίκτυο, περνώντας απαρατήρητος.
Εξάλλου και η κοινή γνώμη της Αγγλίας φαίνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov το 2023, να συμφωνεί με μία πιθανή επιστροφή των γλυπτών (σε ποσοστό 49%), ενώ μόνο το 15% των πολιτών αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη επιστρέψει εκθέματα από κορυφαία Μουσεία στους τόπους καταγωγής τους, τάση που, σύμφωνα με το Economist, αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο επόμενο έτος και να προκαλέσει εξελίξεις και στο βρετανικό έδαφος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr