Η επίσκεψη του Μπάιντεν, που γίνεται μετά τη συμμετοχή του στη Λίμα στο Περού, στο φόρουμ Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και στη σύνμοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει στόχο να τονίσει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Προφανώς, η επίσκεψη έχει και συμβολική σημασία, καθώς πραγματοποιείται, λίγους μήνες πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που συνοδεύεται από τις ανησυχίες για τη μελλοντική κλιματική πολιτική των ΗΠΑ.
Η επιστροφή Τραμπ στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου εγείρει ανησυχίες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για το κλίμα από τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο μετά την Κίνα.
Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα κατά την πρώτη του θητεία και έχει προειδοποιήσει ότι θέλει να κάνει το ίδιο και στη δεύτερη θητεία του.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο εκτείνεται σε εννέα χώρες, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χάρη στην ικανότητά του να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Είναι επίσης μια από τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Και ενώ είναι συνήθως μία από τις πιο υγρές περιοχές στον κόσμο, φέτος καταστράφηκε από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δύο δεκαετιών λόγω της έντονης ξηρασίας που πλήττει ολόκληρη τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr