«Ανησυχώ σοβαρά για τη συνεχιζόμενη πρακτική απολύσεων δημάρχων σε δήμους που διοικούνται από την αντιπολίτευση και αντικατάστασής τους με διοικητές που διορίζονται από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Οι πρόσφατες αποφάσεις των αρχών να απολύσουν τους εκλεγμένους δημάρχους τριών δήμων που διοικούνται από το Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (Κόμμα DEM, πρώην HDP) - Mardin, Batman και Halfeti - και του δήμου Esenyurt, που διευθύνεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP), λόγω εικαζόμενων κατηγοριών που σχετίζονται με την τρομοκρατία, επιβεβαιώνουν αυτήν την ανησυχητική τάση.
Είχε προηγηθεί η αποπομπή του Δημάρχου Χακάρι τον περασμένο Ιούνιο και η αποτυχημένη προσπάθεια αποπομπής του Συμδημάρχου Βαν τον περασμένο Απρίλιο.
Όπως ήδη υπογράμμισα μετά την επίσκεψή μου στην Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο, αυτή η πρακτική, σε συνδυασμό με την υποβολή αμφίβολων ποινικών διώξεων κατά εκλεγμένων αντιπροσώπων, είναι αντιδημοκρατική. Αντιβαίνει στη θέληση ανθρώπων που ψήφισαν στις τοπικές εκλογές και επέλεξαν εκπροσώπους που είναι πιο κοντά στην καθημερινότητά τους. Οι επιλογές των πολιτών των δημάρχων και των συμβούλων που τους κυβερνούν πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Ως εκ τούτου, καλώ ξανά τις αρχές να σταματήσουν αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική, να ανακαλέσουν τους περιφερειάρχες και να διορίσουν εκ νέου τους απολυμένους δημάρχους. Εάν η τελευταία επιλογή δεν είναι δυνατή, εναλλακτικά, τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν αντικαταστάτη δήμαρχο.
Επιπλέον, ανησυχώ για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τους «ξένους παράγοντες επιρροής», η οποία εξετάζεται τώρα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει ποινές, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης, για τους λεγόμενους «ξένους πράκτορες επιρροής».
Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην ποινικοποίηση ορισμένων από τις δραστηριότητές τους, όπως η τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θα μπορούσε να εμποδίσει το έργο δημοσιογράφων που εργάζονται για ξένα μέσα ενημέρωσης ή μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση .
Το νομοσχέδιο στερείται επίσης επαρκών διασφαλίσεων έναντι πιθανών καταχρήσεων και δεν ευθυγραμμίζεται με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενόψει των προαναφερθέντων και υπό το φως προηγούμενων συστάσεων της Συνέλευσης σχετικά με παρόμοια νομοθετήματα που εγκρίθηκαν σε άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (για παράδειγμα, πρόσφατα στη Γεωργία), καλώ τις αρχές να αποσύρουν αυτό το νομοσχέδιο χωρίς καθυστέρηση».
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr