Παρά την αμφίβολη χρησιμότητα που θα έχει αυτό το Ψήφισμα, σημειώνεται ότι, ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας αναφέρεται γενικά στη χρήση από τη Μόσχα παλαιών δεξαμενόπλοιων, συχνά ανασφάλιστων και με ασαφή ιδιοκτησία, για την εξαγωγή του αργού πετρελαίου της στο εξωτερικό, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ, της G7 και των διεθνών κυρώσεων.
Επικαλούνται, μάλιστα, τις εκτιμήσεις της ουκρανικής δεξαμενής σκέψης KSE (sic), τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες ο όγκος του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται με σκιώδη δεξαμενόπλοια αυξάνεται σταθερά, φθάνοντας τα 4,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο του 2024 και αποτελούν το 70% των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών της Ρωσίας.
Ανήσυχοι από την ικανότητα της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις, οι ευρωβουλευτές διεξήγαγαν μια συζήτηση για αυτό το θέμα στη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου 2024, όπου ζήτησαν ενισχυμένη θαλάσσια επιτήρηση, αυστηρότερους ελέγχους στη ναυτιλία και αυστηρότερες κυρώσεις για την αντιμετώπιση των σημαντικών περιβαλλοντικών απειλών και απειλών για την ασφάλεια που δημιουργούν αυτά τα πλοία .
Σε ξεχωριστή συζήτηση την Τετάρτη (13/11), οι ευρωβουλευτές πρόκειται να καλέσουν την Επιτροπή να ορίσει τη Ρωσία ως χώρα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αυτό θα σήμαινε ότι οι τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές οντότητες πρέπει να διενεργούν επιπλέον ελέγχους όταν συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr