Η Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Φύση COP16 στην Κολομβία ολοκληρώθηκε το Σάββατο χωρίς συμφωνία για τα θέματα χρηματοδότησης, σύμφωνα με το γερμανικό ARD. Η σύνοδος κορυφής είχε ήδη προχωρήσει σε παράταση αφού δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στην υποτιθέμενη τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας την Παρασκευή (1/11).
Η Κολομβιανή υπουργός Περιβάλλοντος και πρόεδρος της διάσκεψης, Σουζάνα Μουχαμάντ, ανακοίνωσε ότι δεν απέμειναν αρκετές συμμετέχουσες χώρες για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Πολλοί συμμετέχοντες είχαν ήδη αποχωρήσει από τον τόπο διεξαγωγής της διάσκεψης στην πόλη Κάλι της Κολομβίας, προκειμένου να μην χάσουν τις πτήσεις για την επιστροφή τους.
Άλυτες διαφορές
Η COP16 επικεντρώθηκε κυρίως στην τεχνική εφαρμογή της παγκόσμιας συνθήκης για τη φύση που υιοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια στο Μόντρεαλ, καθώς και με θέματα χρηματοδότησης. Το 2022, περίπου 200 χώρες δεσμεύτηκαν στο Μόντρεαλ να θέσουν υπό προστασία τουλάχιστον το 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη. Επιπλέον, θα μειωθούν οι κίνδυνοι που προκαλούν τα φυτοφάρμακα και θα μειωθούν δραστικά οι επιδοτήσεις για την εντατική γεωργία και την εξόρυξη καυσίμων.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων, υπήρξαν τρία βασικά σημεία διαφωνίας: η παρακολούθηση των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων προστασίας των ειδών, η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών και η κατανομή των κερδών των εταιρειών που αποκομίζουν κέρδη από τα γενετικά δεδομένα φυτών και ζώων από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Μέτρα για την φαρμακοβιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών
Οι αντιπρόσωποι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το τελευταίο αυτό σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι εταιρείες άνω ενός ορισμένου μεγέθους που χρησιμοποιούν γενετικά δεδομένα από φυτά και ζώα από αναπτυσσόμενες χώρες, για παράδειγμα στην παραγωγή φαρμάκων ή καλλυντικών, θα πρέπει στο μέλλον να καταβάλλουν το 0,1% του κύκλου εργασιών τους ή το 1% των κερδών τους σε ένα ταμείο.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα ωφελήσουν στη συνέχεια τις χώρες και τις ομάδες πληθυσμών που διατήρησαν αυτά τα είδη φυτών και ζώων κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ωστόσο, η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική για τους τομείς που κατονομάζονται στο έγγραφο, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών φαρμάκων και καλλυντικών.
Επιτροπή για τους αυτόχθονες πληθυσμούς
Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση ενός οργάνου για την εκπροσώπηση των συμφερόντων των αυτόχθονων πληθυσμών. Οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία. Η εκπρόσωπος των αυτοχθόνων Καμίλα Ρομέρα από τη Χιλή μίλησε για μια «πρωτοφανή στιγμή στην ιστορία των πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών».
Τα μέρη είχαν αναγνωρίσει «ότι η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή μας, οι γνώσεις και οι καινοτομίες μας, η τεχνολογία μας και οι παραδοσιακές μας πρακτικές είναι διαρκώς απαραίτητες», πρόσθεσε η Ρομέρα. Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν επίσης σε έναν ειδικό ρόλο για τις κοινότητες αφρικανικής καταγωγής στο νέο όργανο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr