Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν στο 2,4% τον Οκτώβριο από 1,8% τον προηγούμενο μήνα – πολύ πάνω από τη μέση εκτίμηση του 2,1% σε έρευνα του Bloomberg. Οι επιδράσεις που συνδέονται με την ενέργεια συνέβαλαν στην άνοδο, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης οι υπηρεσίες, τα αγαθά και τα τρόφιμα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία και την ευρωζώνη επιβράδυνε περισσότερο από τις προβλέψεις τους τελευταίους μήνες, γεγονός που, σε συνδυασμό με τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία, οδήγησε την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της. Μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στα μέσα Οκτωβρίου για τρίτη φορά φέτος στο 3,25%, μετά από μία παρόμοια κίνηση μόλις πέντε εβδομάδες νωρίτερα.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν περαιτέρω μειώσεις, αλλά οι απόψεις τους αποκλίνουν όλο και περισσότερο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το συνολικό μέγεθος.
Αν και οι πιο χαλαροί (dovish) αξιωματούχοι ανησυχούν για μια παρατεταμένη υποεκπλήρωση του στόχου του 2% και μια επιστροφή στο περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης που προηγήθηκε της πανδημίας, οι αυστηροί (hawkish) συνάδελφοί τους εστιάζουν περισσότερο στις αυξημένες εγχώριες πιέσεις στις τιμές και στους παρατεταμένους κινδύνους.
Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την ευρωζώνη, θα μπορούσαν να στηρίξουν τα επιχειρήματα για τη διατήρηση μίας πιο σταδιακής χαλάρωσης. Η οικονομία του μπλοκ των 20 χωρών επεκτάθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο – με τη Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση την οποία εκτιμούσαν ευρέως οι αναλυτές ότι θα υποστεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr