Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το AFP, οι ΜΚΟ Foodwatch και Bloom δήλωσαν ότι οι αρχές πρέπει να μειώσουν τα επιτρεπόμενα επίπεδα του βαρέως μετάλλου.
Η Bloom υποστήριξε ότι όλες οι 148 κονσέρβες τόνου που επιλέχθηκαν τυχαία στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία και τις οποίες εξέτασε σε ανεξάρτητο εργαστήριο «ήταν μολυσμένες με υδράργυρο».
Παράλληλα η οργάνωση, η οποία διεξάγει εκστρατείες για την προστασία των ωκεανών, επισήμανε ότι σε περισσότερες από τις μισές κονσέρβες, το επίπεδο υδραργύρου ήταν υψηλότερο από το ανώτατο όριο των 0,3 χιλιοστογραμμαρίων ανά χιλιόγραμμο για τον υδράργυρο σε άλλα ψάρια.
Η Bloom δήλωσε επίσης ότι τα τρέχοντα αποδεκτά επίπεδα υδραργύρου του 1 χιλιοστογραμμάριο ανά κιλό είχαν οριστεί για να διασφαλιστεί ότι το «95%» του τόνου που αλιεύεται πωλείται.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τόνος, που συγκαταλέγεται στα πιο μολυσμένα είδη, λαμβάνει μέγιστο όριο ανοχής σε υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερο από τα λιγότερο μολυσμένα είδη», ανέφερε η οργάνωση.
Η Bloom και η Foodwatch, μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στον τομέα των δικαιωμάτων των καταναλωτών, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας «λόγος υγείας» που να δικαιολογεί τη διαφορά στα επίπεδα μεταξύ τόνου και άλλων ψαριών.
«Ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν προσλαμβάνεται μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου μετράει», ανέφεραν.
Σημειώνεται, ότι ο υδράργυρος διαδίδεται συχνά με ατμοσφαιρικές αποθέσεις από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον θεωρεί μία από τις 10 πιο ανησυχητικές ουσίες για τη δημόσια υγεία.
Στον ωκεανό αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλοϋδράργυρο, ο οποίος είναι ακόμη πιο τοξικός και θεωρείται απειλή για το νευρικό σύστημα, καθώς και αιτία νευρολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Bloom και η Foodwatch υπογράμμισαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αυστηροποιήσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα υδραργύρου στον τόνο, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα υπόλοιπα ψάρια στα 0,3 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό.
«Απαιτούμε από τις δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τη ρύθμιση και, χωρίς καθυστέρηση, οι διανομείς να μην πωλούν προϊόντα πάνω από το πιο προστατευτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της εκστρατείας του Foodwatch Camille Dorioz.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr