Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει 3.000 στρατιώτες στη Ρωσία για πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεμελιώδη πρόκληση για την Ουκρανία λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με δορυφορικές εικόνες που δείχνουν προφανώς κινήσεις στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν είπε σχεδόν περιπαικτικά: «Οι εικόνες είναι ένα σοβαρό πράγμα. Αν υπάρχουν εικόνες, τότε κάτι αντικατοπτρίζουν».
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα είπαν ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έφτασαν στην Ουκρανία και παρότι ο Πούτιν εμφανίστηκε σκόπιμα διφορούμενος για να μειώσει το ηθικό της Ουκρανίας, είναι εντυπωσιακό ότι δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Επίσης, ο Guardian σημειώνει ότι κανένας ηγέτης των Brics δεν έθεσε το θέμα δημόσια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Αρκέστηκαν απλώς ορισμένοι σε αόριστες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
Τι κερδίζει ο Κιμ;
Αν λοιπόν δεχθούμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 3.000 στρατιώτες να πολεμήσουν στη Ρωσία, το ερώτημα είναι τι αντάλλαγμα έχει ζητήσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δημοσίευμα των New York Times επιχειρεί να δώσει απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα: Τι προσφέρει στον Κιμ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας;
Αναλυτές και ειδικοί που έχουν αφιερώσει δεκαετίες να παρακολουθούν τις στρατιωτικές εξελίξεις στην Πιονγκγιάνγκ λένε ότι ο κ. Κιμ πιθανότατα αναζητά βοήθεια από τη Ρωσία σε δύο βασικούς τομείς: βραχυπρόθεσμη βοήθεια για τις στρατιωτικές του δυνατότητες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές διαβεβαιώσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ικανότητα του κ. Κιμ να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους γείτονές του.
Η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Κιμ καταγράφηκε τον Ιούνιο, όταν συναντήθηκαν και υπέγραψαν ένα έγγραφο που υπόσχεται συνεργασία. Αναφέρει ότι «σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές τεθεί σε κατάσταση πολέμου από ένοπλη εισβολή από ένα μεμονωμένο κράτος ή πολλά κράτη, η άλλη πλευρά θα παράσχει χωρίς καθυστέρηση στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που έχει στην κατοχή της».
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό το έγγραφο (γνωστό ως Συνθήκη για τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση) άνοιξε το δρόμο για την αποστολή βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία και άλλη συνεργασία. Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές λένε ότι ο κ. Κιμ μάλλον αναζητά αρκετά συγκεκριμένα πράγματα από τον Ρώσο ομόλογό του.
Η Βόρεια Κορέα χρειάζεται βοήθεια για την τελειοποίηση των πυραυλικών της δυνατοτήτων. Πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι που χρησιμοποίησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τον κ. Κιμ να τους βελτιώσει.
Ο κ. Κιμ μπορεί επίσης να ζητήσει βοήθεια για την προώθηση του πυρηνικού του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του στόχου του να αποκτήσει ένα αθόρυβο, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο ικανό να εκτοξεύσει πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλους συμμάχους τους.
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των συμβατικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Τα περισσότερα από τα τανκς, τα αεροπλάνα και ο άλλος εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι Βορειοκορεάτες είναι παλιά όπλα της σοβιετικής εποχής που χρειάζονται επειγόντως αντικατάσταση και αναβάθμιση. Εάν ο κ. Πούτιν το ήθελε, θα μπορούσε να ανταποδώσει τη βοήθεια του κ. Κιμ στην Ουκρανία παρέχοντας νεότερα, πιο σύγχρονα όπλα. Και θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει στη Βόρεια Κορέα χρήματα, τρόφιμα και άλλη άμεση βοήθεια.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί πως βρήκε την ευκαιρία να απαιτήσει ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα από τον κ. Πούτιν καθώς επιδιώκει τον στόχο του να γίνει ένα σύγχρονο, πυρηνικό κράτος με την ικανότητα να απειλεί άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και ολόκληρη την περιοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr