Συγκεκριμένα, οι ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στη συζήτηση για τη χάραξη πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων από την τράπεζα νωρίτερα χρονικά αλλά και περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η συγκεκριμένη αλλαγή έρχεται καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να ξεπεράσει τον στόχο της ΕΚΤ όπως είχε συμβεί σχεδόν μια δεκαετία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό ωθεί ορισμένους να υποστηρίξουν ότι θα χρειαστούν βαθύτερες περικοπές από ότι πίστευαν προκειμένου να αποτραπεί η πτώση του πληθωρισμού σε πιο χαμηλά από τα επιθυμητά επίπεδα.
Ακόμα ζητούν από την ΕΚΤ να επανεξετάσει τις κατευθύνσεις της στην χάραξη της πολιτικής της και να απορρίψει την αναφορά σε περιοριστικά επιτόκια ως ένδειξη ότι παίρνει στα σοβαρά τους καθοδικούς κινδύνους.
Όπως τονίζει πηγή που γνωρίζει τα δεδομένα: «Νομίζω ότι δεν αρκεί η ουδετερότητα» συμπληρώνοντας ότι «η οικονομία είναι στάσιμη εδώ και δύο χρόνια και δεν φαίνονται προοπτικές ανάκαμψης».
Ο επικεφαλής της Λιθουανικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Gediminas Simkus, ήταν από τους πρώτους που συζήτησε δημόσια τον παραπάνω κίνδυνο αναφέροντας: «Εάν δεν εδραιωθούν οι διαδικασίες αποπληθωρισμού… είναι πιθανό τα ποσοστά να είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό»
Το βασικό επιχείρημα για τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάτω από τα φυσιολογικά είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική, ενώ η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν δείχνει να έρχεται. Αυτό δείχνει ότι η ΕΚΤ περιορίζει, πλέον, την οικονομία πολύ περισσότερο από ότι πίστευε ενώ τα υψηλά επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση. Χωρίς αυτή την ανάκαμψη, ο εγχώριος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σημαντικά και η αγορά εργασίας θα αμβλυνθεί εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την πτωτική μείωση στις τιμές.
Με δηλώσεις της αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος του ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν με ρωτούσατε σήμερα ‘που είναι;’ η ειλικρινής απάντηση είναι δεν ξέρω».
Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι πολλές: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το τοποθετεί στο 2,5%, ενώ πολλοί παρατηρητές της ΕΚΤ το βλέπουν στο 2,25%, το προσωπικό της ΕΚΤ πιστεύει ότι θα κυμανθεί κοντά στο 2% ή λίγο πάνω, ενώ οι τιμές της αγοράς δείχνουν ότι είναι ήδη κάτω από το 2%. Αντίθετα, η διάμεση εκτίμηση για το μακροπρόθεσμό «χαμηλότερο» επίπεδο φαίνεται στο 2,9% σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά υπάρχει εξίσου μεγάλη διακύμανση γύρω από το ποσοστό.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την πτώση του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα τονίζοντας: «Βλέπω περισσότερους κινδύνους στην υποτίμηση του πληθωρισμού από το αντίστροφο»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau υποστήριξε, επίσης, ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υπονομεύσει τον στόχο της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr