Συγκεκριμένα, στην ανατολική Γερμανία, γεννιούνται πολύ λιγότερα παιδιά από ό,τι στο παρελθόν. «Η κρίση του κοροναϊού, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και η επακόλουθη μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω του υψηλού πληθωρισμού έχουν σαφώς ωθήσει πολλές νέες οικογένειες να αναβάλουν προς το παρόν την απόκτηση παιδιών», σχολιάζει ο Γιοάχιμ Ράγκνιτς από το παράρτημα του Ινστιτούτου ifo στη Δρέσδη. «Τα ποσοστά και οι τάσεις γεννήσεων, έχουν αλλάξει μαζικά τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε μόλις 1,35 παιδιά ανά γυναίκα, έναντι 1,58 παιδιών ανά γυναίκα το 2021».
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 27 και 36 ετών στην ανατολική Γερμανία έχουν μειωθεί, αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των γεννήσεων στη Γερμανία. Η ανάλυση δείχνει ότι η μείωση του ποσοστού γεννήσεων ξεκίνησε ήδη από το 2015, αλλά πρόσφατα επιταχύνθηκε σημαντικά. «Συνολικά, σχεδόν 80.000 λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν το 2022 και το 2023 από ό,τι θα αναμενόταν», υπογράμμισε ο Ράγκνιτς.
Σημειώνεται ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί με βεβαιότητα αν αυτή η τάση θα έχει βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. «Ωστόσο, οι πολιτικοί καλό θα ήταν να παρακολουθούν πιο στενά αυτές τις εξελίξεις, προκειμένου να αποφύγουν επίσης πιθανές λανθασμένες αποφάσεις κατά την επέκταση των παιδικών σταθμών και των σχολείων», εκτιμά ο Ράγκνιτς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr