Αναλυτικότερα, η Eurobank υπογραμμίζει, ότι από την αρχή του έτους, οι αποδόσεις των ιταλικών κυβερνητικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, καθώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς αναταράξεις, σε αντίθεση με τη Γαλλία που έχει γίνει επίκεντρο ανησυχιών στις αγορές.
Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2024, από 7,2% το 2023, με στόχο να το περιορίσει κάτω από το όριο του 3% έως το 2026, στο 2,8%. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του 2025, κυρίως μέσω της αναστολής των εκπτώσεων των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Περιουσιακών Στοιχείων (DTA).
Ακολουθώντας την πορεία της ευρωζώνης μετά την πανδημία, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας παραμένει ήπιος,. Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη και η αναθεώρηση των στοιχείων ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2023, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για οικονομική μεγέθυνση 1% το 2024. Το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση από 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Εάν η Ιταλία διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, η συνολική ανάπτυξη για το 2024 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 0,6%.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50, κυρίως λόγω του ταχύτερου ρυθμού συρρίκνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr