Σύμφωνα με το CNBC, ο Πούτιν ελπίζει να οικοδομήσει την ομάδα BRICS - η οποία έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική - ως ισχυρό αντίβαρο στη Δύση στην παγκόσμια πολιτική και το εμπόριο.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου πρόκειται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου.
«Οι χώρες της ένωσής μας είναι ουσιαστικά οι κινητήριοι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο ορατό μέλλον, οι χώρες BRICS θα δημιουργήσουν την κύρια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ», δήλωσε ο Πούτιν σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες στο επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS στη Μόσχα.
«Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από την εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Πρόκειται ουσιαστικά για οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας παρουσιάζεται από τη Μόσχα ως επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία έχουν αποτύχει.
Η Ρωσία επιθυμεί οι άλλες χώρες να συνεργαστούν μαζί της για την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον τερματισμό της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου.
Επιπλέον, η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι οι ηγέτες τους θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν.
Ανοιχτός για διεύρυνση των
Ο Πούτιν δήλωσε ότι 30 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με την ομάδα BRICS και ότι η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα εξετάσει πιθανές επιλογές για την περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας. Παράλληλα αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που η Ρωσία έχει περιγράψει προηγουμένως ενόψει της συνόδου κορυφής, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού συστήματος διασυνοριακών πληρωμών και μιας αντασφαλιστικής εταιρείας.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι τα μέλη της ομάδας εργάζονται πάνω σε ένα σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων τύπου SWIFT, το οποίο θα είναι απρόσβλητο από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς και στη χρήση εθνικών ψηφιακών νομισμάτων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης εντός και εκτός των BRICS.
Τόνισε παράλληλα ότι οι οικονομικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τη σύνοδο κορυφής συνεπάγονται την εκτεταμένη χρήση των εθνικών νομισμάτων, ενώ χαρακτήριζε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος για την ομάδα BRICS ήταν «πρόωρη».
Εκτός αυτού, κάλεσε τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, το μοναδικό πολυμερές αναπτυξιακό ίδρυμα των BRICS που λειτουργεί, να επενδύσει στην τεχνολογία και τις υποδομές σε όλες τις χώρες του παγκόσμιου Νότου.
«Ως αναπτυξιακός θεσμός, η τράπεζα λειτουργεί ήδη ως εναλλακτική λύση σε πολλούς δυτικούς χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς και φυσικά θα συνεχίσουμε να την αναπτύσσουμε», δήλωσε ο Πούτιν. Επιπλέον, ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την τεχνητή νοημοσύνη.
Τέλος, ο Πούτιν κάνει προσπάθειες να προωθήσει νέα μεγαλεπήβολα έργα μεταφορών της Ρωσίας, όπως η Αρκτική Θαλάσσια Οδός και ο διάδρομος Βορρά-Νότου, που συνδέει τη Ρωσία με τον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράν.
«Είναι το κλειδί για την αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της ευρασιατικής και της αφρικανικής ηπείρου», δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr