Αυτό που πρέπει να γίνει στην πράξη από τα ευρωπαϊκά κράτη, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την προώθηση ενός τέτοιου περιβάλλοντος είναι το επίκεντρο του Θεματικού Σχολιασμού, που εγκρίθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων και δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου.
Τα βασικά σημεία του νέου εγγράφου περιλαμβάνουν:
- Ανάπτυξη Προγραμμάτων Σπουδών: Το εκπαιδευτικό υλικό και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών πρέπει να ενσωματώνουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τον σεβασμό της διαφορετικότητας ως θεμελιώδεις αξίες.
- Ίση πρόσβαση: Η διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους απαιτεί αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών φραγμών που αντιμετωπίζουν τα άτομα σε ευάλωτες καταστάσεις, την επινόηση και την εφαρμογή μηχανισμών υποστήριξης για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών.
- Γλωσσικά δικαιώματα: Το δικαίωμα εκμάθησης μειονοτικών γλωσσών πρέπει να διαφυλαχθεί από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης και μετά, παράλληλα με τις επίσημες γλώσσες.
- Απειλούμενες Γλώσσες: Η αναζωογόνηση των γλωσσών που απειλούνται με εξαφάνιση απαιτεί συνεχείς προσπάθειες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.
- Αποτελεσματική συμμετοχή: Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων που συνδέονται με τις εθνικές μειονότητες στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ειδικών τους αναγκών. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή συγκεντρωτικών δεδομένων σχετικά με τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών.
Αυτό το περιεκτικό έγγραφο χρησιμεύει ως πρακτικός οδηγός για τις κρατικές αρχές, τους δημόσιους αξιωματούχους, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα άτομα που συνδέονται με τις εθνικές μειονότητες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στην προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Νίκος Ρούσσης - Στρσασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr