Η κίνηση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισήμαναν τους μειωμένους κινδύνους πληθωρισμού και τις αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης.
Στην μείωση αυτήν συνέβαλαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, όπου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν τελικά χαμηλότερος απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 1,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά και 2,2% τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός ήταν στο 4,3%.
Η σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2024 επέτρεψε στην ΕΚΤ να ανοίξει τον Ιούνιο τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της, καθώς η τράπεζα έκανε ένα...«διάλειμμα» τον Ιούλιο για να επιστρέψει στις μειώσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι προσδοκίες για ταχύτερο ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης είχαν δημιουργηθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν η τιμολόγηση της αγοράς υποδείκνυε μόνο μία ακόμη μείωση των επιτοκίων φέτος, αντί για τις δύο που είχαν προβλεφθεί.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την μείωση επιτοκίων, ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ μείωσε τον περασμένο μήνα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2024 λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης, προβλέποντας πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%, έναντι 0,9% προηγουμένως. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας της μεταποίησης στη Γερμανία και του τεράστιου σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης που διαφαίνεται στη Γαλλία- ενώ οι δείκτες κλίματος παραμένουν αδύναμοι και οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν επιδεινωθεί.
Τέλος, σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων σε 13 χρόνια και δείχνει ότι η ΕΚΤ αρχίζει πλέον να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην προστασία της οικονομίας καθώς η Ευρωζώνη έχει μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε όρους οικονομικής ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr