Παρά την μεγάλη πρόοδο στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) θεωρεί ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για μεγαλύτερη δράση, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι και να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι, η ΙΕΑ προειδοποιεί επίσης για τις όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην ενεργειακή ασφάλεια με τους καύσωνες, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της πρώτης γερμανικής κρατικής τηλεόρασης tagesschau.de
Οι ΑΠΕ αυξάνονται, όπως και ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζουν τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Αν και ορισμένες από τις άμεσες επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης έχουν ήδη υποχωρήσει, ο κίνδυνος νέων κλυδωνισμών παραμένει υψηλός. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει πόσο γρήγορα οι εξαρτήσεις μπορούν να μετατραπούν σε τρωτά σημεία. Αυτό ισχύει και για τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από μεμονωμένες χώρες όσον αφορά τις πρώτες ύλες και την τεχνολογία.
ΗΙΕΑ εντοπίζει θετικές εξελίξεις στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ερευνητές αναμένουν ότι η δυναμικότητα θα τριπλασιαστεί έως το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών.
Ταυτόχρονα, η ζήτηση και για τα τρία ορυκτά καύσιμα - άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο - θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται απότομα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε δύο φορές ταχύτερα από τη συνολική ζήτηση ενέργειας. Η Κίνα ευθύνεται για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Δυσκολίες στη διάδοση πράσινων τεχνολογιών
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, οι καθαρές μορφές ενέργειας αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό, αλλά η χρήση τους δεν είναι καθόλου ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλες τις τεχνολογίες και τις αγορές. Επιπλέον, για τη συνέχιση της ταχείας επέκτασης απαιτούνται σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις, ιδίως στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η ασφαλής απαλλαγή του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές απαιτεί οι επενδύσεις σε δίκτυα και αποθήκευση να αυξηθούν ταχύτερα από την ίδια την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλά συστήματα εφοδιασμού είναι επί του παρόντος ευάλωτα στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, γεγονός που καθιστά πιο σημαντικές τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της ψηφιακής ασφάλειας.
Επιπλέον, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και οι κίνδυνοι των έργων εμποδίζουν την ανάπτυξη των οικονομικά αποδοτικών τεχνολογιών καθαρής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπου αυτές είναι πιο επειγόντως αναγκαίες, σύμφωνα με τις προοπτικές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι τεχνολογίες αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση των εκπομπών. Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, η έλλειψη πρόσβασης στην ενέργεια παραμένει η μεγαλύτερη αδικία στο σημερινό ενεργειακό σύστημα: 750 εκατομμύρια άνθρωποι - κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική - δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για μαγείρεμα.
Παρά την αυξανόμενη δυναμική της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, ο κόσμος απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας για τους παραπάνω λόγους, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές και τους καταναλωτές διαιωνίζουν πολύ συχνά τις ελλείψεις του σημερινού ενεργειακού συστήματος αντί να το θέτουν σε μια πιο καθαρή και ασφαλή πορεία.
Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενοι καύσωνες με αυξημένη χρήση κλιματισμού, η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε κέντρα δεδομένων, αλλά και μέτρα αποδοτικότητας που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς με σοβαρές συνέπειες
Με βάση τις σημερινές συνθήκες του πολιτικού πλαισίου, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα φθάσουν σύντομα στην κορύφωσή τους σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΙΕΑ. Καθώς δεν αναμένεται απότομη μείωση στη συνέχεια, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό θα είναι σημαντικά περισσότερο από τον στόχο του 1,5 βαθμού.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν επιδεινωθεί από τις δεκαετίες υψηλών εκπομπών, αποτελούν ήδη μεγάλη πρόκληση για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων.
Τέλος. σύμφωνα με την ανάλυση, πρόκειται για ολοένα και σοβαρότερους καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες, ενώ κατά το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας είναι πιθανή μια μεγαλύτερη προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και, συνεπώς, μείωση των τιμών για τους καταναλωτές. Αυτό θα δώσει περιθώριο στους πολιτικούς παράγοντες να επικεντρωθούν σε περισσότερες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και στην κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr