Η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε την Τρίτη (15/10) μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι 26 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου ζει το 40% των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λαμβάνουν το χαμηλότερο επίπεδο διεθνούς βοήθειας από την αρχή του αιώνα, την ώρα που η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται.
Οι πόλεμοι, το χρέος, η κλιματική κρίση και η πανδημία έχουν συνδυαστεί για να σταματήσουν την πρόοδο στον αγώνα κατά της φτώχειας, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Με τις τρέχουσες τάσεις θα χρειαστούν περισσότερες από τρεις δεκαετίες για να ξεπεράσουν οι σχεδόν 700 εκατ. άνθρωποι που ζουν με λιγότερα από 2,15 δολ. /ημέρα τον ευρέως αποδεκτό ορισμό της ακραίας φτώχειας.
Ο Axel van Trotsenburg, της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες προόδου, ο κόσμος βιώνει σοβαρές οπισθοδρομήσεις στον αγώνα κατά της παγκόσμιας φτώχειας, αποτέλεσμα διασταυρούμενων προκλήσεων που περιλαμβάνουν την αργή οικονομική ανάπτυξη, την πανδημία, το υψηλό χρέος, τις συγκρούσεις και την αστάθεια, καθώς και τους κλιματικούς κλυδωνισμούς. Εν μέσω αυτών των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, η προσέγγιση business-as-usual δεν θα λειτουργήσει πλέον. Χρειαζόμαστε ένα ριζικά νέο εγχειρίδιο ανάπτυξης, αν θέλουμε να βελτιώσουμε πραγματικά τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας».
Σύμφωνα με τον Guardian, στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι θα χρειασθεί περισσότερος από ένας αιώνας για να επιτευχθεί ένας πιο φιλόδοξος στόχος, δηλαδή η αύξηση των εισοδημάτων πάνω από τα 6,85 δολ./ημέρα, που θεωρείται ως όριο φτώχειας για τις χώρες με ανώτερο μεσαίο εισόδημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr