Όπως μεταδίδει ο Guardian, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα κατέληξε στο Μόντρεαλ του Καναδά συμφωνία, η οποία περιλάμβανε στόχους για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας, τη μεταρρύθμιση δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιβαλλοντικά επιβλαβείς επιδοτήσεις και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Οι χώρες δεσμεύτηκαν να υποβάλουν τα σχέδιά τους για την τήρηση της συμφωνίας πριν από το Cop16 για τη βιοποικιλότητα στο Κάλι της Κολομβίας, το οποίο αρχίζει αυτόν τον μήνα - αλλά μόνο 25 κράτη έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει στην υποβολή ολοκληρωμένων σχεδιών.
Οι υπόλοιπες 170 χώρες δεν τήρησαν την προθεσμία, γεγονός που είναι σύνηθες όταν πρόκειται για συμφωνίες του ΟΗΕ που αφορούν την βιοποικιλότητα.
Η ανάλυση του Carbon Brief και του Guardian δείχνει ότι ορισμένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη δεν καλύπτονται από τις εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης για τη βιοποικιλότητα (NBSAP).
Μόνο πέντε από τις 17 χώρες με μεγάλη ποικιλομορφία, στις οποίες φιλοξενείται περίπου το 70% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έχουν προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίων δράσης για τη βιοποικιλότητα: Πρόκειται για τις Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία, Μαλαισία και Μεξικό. Το Σουρινάμ ήταν η μόνη χώρα με τροπικά δάση του Αμαζονίου που υπέβαλε σχέδιο, ενώ καμία χώρα της λεκάνης του Κονγκό δεν είχε καταρτίσει πλάνα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία ήταν τα μόνα κράτη της G7 που τήρησαν την προθεσμία. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε τεχνικό έγγραφο στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, αλλά δεν αναμένεται να δημοσιεύσει ολοκληρωμένο σχέδιό του πριν από τις αρχές του 2025, επικαλούμενο την αλλαγή κυβέρνησης.
Παράλληλα, Η Κολομβία, παρά το γεγονός ότι φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, δεν κατάφερε επίσης να τηρήσει την προθεσμία, αλλά δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό της κατά τη διάρκεια της συνόδου. Η Βραζιλία, η οποία απέτυχε επίσης να τηρήσει την προθεσμία, δήλωσε ότι διαμορφώνει ένα σχέδιο που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του αιώνα και ότι καθυστέρησε λόγω της κλίμακας αυτού που προσπαθεί να επιτύχει.
Στην Cop16 αναμένεται να αυξηθούν οι χώρες που θα προχωρήσουν στην υποβολή σχεδίων για την προστασία της φύσης, χωρίς να είναι ακόμη σαφής για ποιες θα πρόκειται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr