Ειδικότερα, η έρευνα αυτή διαπιστώνει ότι οι οικονομίες αυτές είναι σήμερα κατά μέσο όρο φτωχότερες από ό,τι ήταν τις παραμονές του COVID-19, παρόλο που ο υπόλοιπος κόσμος έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό.
Το δημόσιο χρέος, κατά μέσο όρο, ανέρχεται σήμερα στο 72% του ΑΕΠ, σε υψηλό 18 ετών. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις οικονομίες -διπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο του 2015- βρίσκονται είτε σε δυσχερή κατάσταση χρέους είτε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ενώ καμία από αυτές δεν διατρέχει χαμηλό κίνδυνο.
Επίσης, σημειώνει το Reuters, οι 26 φτωχότερες οικονομίες που μελετήθηκαν, οι οποίες έχουν ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο από 1.145 δολάρια, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις επιχορηγήσεις της IDA (Διεθνής Ένωση Ανάπτυξης) και τα δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, καθώς η χρηματοδότηση της αγοράς έχει σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις χώρες της μελέτης βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, από την Αιθιοπία έως το Τσαντ και το Κονγκό, αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης το Αφγανιστάν και την Υεμένη. Τα δύο τρίτα των 26 φτωχότερων χωρών είτε βρίσκονται σε ένοπλες συγκρούσεις είτε δυσκολεύονται να διατηρήσουν την τάξη εξαιτίας της θεσμικής και κοινωνικής αστάθειας, η οποία εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις, ενώ σχεδόν όλες εξάγουν εμπορεύματα, εκθέτοντάς τες σε συχνούς κύκλους άνθησης και πτώσης, αναφέρει η έκθεση.
«Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ξεφεύγει από τη μαύρη ζώνη της φτώχειας, το IDA ήταν η σωτηρία τους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ίντερμιτ Γκιλ. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, διοχέτευσε τους περισσότερους οικονομικούς πόρους της στις 26 οικονομίες χαμηλού εισοδήματος, κρατώντας τις στη ζωή μετά από τις ιστορικές αποτυχίες που υπέστησαν».
Οι φυσικές καταστροφές έχουν επίσης προκαλέσει μεγαλύτερο τίμημα σε αυτές τις χώρες την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ 2011 και 2023, οι φυσικές καταστροφές συνδέθηκαν με μέσες ετήσιες απώλειες 2% του ΑΕΠ, πέντε φορές τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πολύ υψηλότερες επενδύσεις, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η έκθεση συνέστησε επίσης σε αυτές τις οικονομίες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της είσπραξης φόρων με την απλούστευση της εγγραφής των φορολογουμένων και της φορολογικής διοίκησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr