Σύμφωνα με μετάδοση της ιστοσελίδας του πρώτου γερμανικού καναλιού tagesschau.de, ενώ πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, έχουν οργανώσει την αναχώρηση των πολιτών τους απευθείας από τον Λίβανο, χώρες όπως η Αυστραλία χρησιμοποιούν το μεσογειακό νησί της Κύπρου ως κόμβο για τις εκκενώσεις. Αρκετές εκατοντάδες Αυστραλοί πολίτες έχουν φθάσει τώρα στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτόν τον τρόπο.
Στρατηγικά σημαντικός κόμβος στην περιοχή
Η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείται ότι μπορεί να συνδράμει σημαντικά για εκκενώσεις πολιτών που προέρχονται από δυτικά κράτη. Η πτήση από την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό στη Λάρνακα διαρκεί περίπου 40 λεπτά, γι' αυτό και η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Εστίασης την περασμένη εβδομάδα, την 1η Οκτωβρίου, λίγο μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο.
Η κυπριακή κυβέρνηση ανέπτυξε τον μηχανισμό «Εστία», ο οποίος υποστηρίζει την υποδοχή και τον επαναπατρισμό ατόμων από τρίτες χώρες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις ζώνες κρίσης και πολέμου και να επιστρέψουν αεροπορικώς στις πατρίδες τους μέσω της Κύπρου.
Η Κύπρος έχει λάβει εκτεταμένες πρόνοιες για το σκοπό αυτό, για παράδειγμα με τη δημιουργία κλινών και χώρων υγιεινής σε σχολεία, σκηνές ή σε στρατιωτικές υποδομές.
Ένα δεύτερο σχέδιο που ονομάζεται Ναυκράτης είναι επίσης ενεργό και αποσκοπεί στη διασφάλιση της εκκένωσης τόσο των πολιτών της ΕΕ όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και στη διαχείριση πιθανών προσφυγικών ροών μέσω θαλάσσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταναστευτικές κινήσεις μέσω θαλάσσης μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου. Περιστασιακά, διαχειριστές πολυτελών σκαφών προσφέρουν δεκάωρες διελεύσεις με σκάφη αναψυχής που μεταφέρουν ενδιαφερόμενους από το Λίβανο στην Κύπρο σε υψηλές τιμές τετραψήφιου ύψους.
Πολλά κράτη χρησιμοποιούν το σχέδιο Εστία
Εκτός από την Αυστραλία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία και η Κίνα έχουν επίσης μεταφέρει ανθρώπους από τον Λίβανο μέσω της Κύπρου στην πατρίδα τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο ελληνικός στρατός μετέφερε αεροπορικώς Έλληνες όσο και Κύπριους πολίτες στη Λάρνακα, πριν μεταφέρει τους Έλληνες πολίτες στην Αθήνα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 700 στρατιώτες στο νησί της Μεσογείου, προκειμένου να στηρίξουν πιθανές εκκενώσεις.
Την μεταφορά πολιτών της που βρίσκονται στον Λίβανο μέσω της Κύπρου αρχίζει να εξετάζει πλέον και η Γερμανία, η οποία έχει στείλει μερικούς δεκάδες στρατιώτες στο νησί της Αφροδίτης για τις απαραίτητες προετιμασίες.
Η Κύπρος έχει εμπειρία από ανάλογες επιχειρήσεις
Στην Πλατφόρμα Χ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος εξηγεί: «Σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο δικό μας μέρος του κόσμου, η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου και του ανθρωπιστικού παράγοντα στην περιοχή, όπως έχουμε ήδη κάνει.»
Ο Κόμπος αναφέρεται στις δύο προηγούμενες φορές που ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Εστία από την κυπριακή κυβέρνηση. Το σχέδιο Εστία τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου 2023, λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ενεργοποιήθηκε εκ νέου στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους για να φέρει ανθρώπους από 29 έθνη στην πατρίδα τους από το Σουδάν μέσω της Κύπρου, αλλά 60.000 άνθρωποι από τον Λίβανο είχαν ήδη μεταφερθεί σε ασφάλεια μέσω της Κύπρου το 2006, κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Έκτοτε, ο ρόλος της Κύπρου ως κόμβου για τη Μέση Ανατολή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμος για όσα κράτη προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από τις εστίες πολέμου της Μέσης Ανατολής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr