Η αναθεώρηση, που ανακοινώθηκε από τον αντικαγεκλάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Κόμμα Πρασίνων), δεν εκπλήσσει, καθώς και τα μεγάλα οικονομικά ινστιτούτα είχαν αναθεωρήσει πρόσφατα προς τα κάτω τις προσδοκίες τους.
Για το 2025 αντιθέτως, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1,1% και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα πακέτο τόνωσης που έχει εγκρίνει για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Ωστόσο και ως προς αυτό το μέτρο υπάρχει σκεπτικισμός, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Wirtschaftswoche. Κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα εξέφρασαν πρόσφατα αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον η δέσμη μέτρων μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση, καθώς πολλά μέτρα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Ο Χάμπεκ παραδέχεται επίσης ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα για να επανέλθει η Γερμανία σε τροχιά ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (Κόμμα Φιλελευθέρων) προχώρησε σε παρόμοιες δηλώσεις. Ο Χάμπεκ προτείνει πλέον πρόσθετα μέτρα: σημαντική μείωση των τελών δικτύου και μείωση της γραφειοκρατίας, τα οποία θα εξεταστούν από το υπουργικό συμβούλιο.
Επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό
Οι οικονομικές προβλέψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελούν επίσης βάση για τον επικείμενο καθορισμό της ομοσπονδιακής φορολογικής πολιτικής. Οι διαπραγματεύσεις εντός του κυβερνητικού συνδυασμού για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, που έχουν καταγραφεί. Ήδη ο συνασπισμός του Όλαφ Σολτς (SPD) διαφωνεί στα βασικά ως προς την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Επομένως, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2025 αναμένεται να φέρουν μαζί τους εντάσεις.
Η Ευρωπαϊκή διάσταση
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας ταρακούνησαν όπως ήταν φυσικό τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ευρώπης. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί δικαιολογημένα για τη φετινή ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της, καθώς η συγκεκριμένη αναθεώρηση θα μπορούσε να είχε προεκτάσεις στη γενικότερη πορεία τη Ένωσης: Σε παλαιότερό του ρεπορτάζ το Spiegel είχε μεταφέρει παράπονα αξιωματούχων κρατών-μελών της Ένωσης, ότι οι εσωτερικές αντιφάσεις εντός του γερμανικού συνασπισμού δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπουργοί της Γερμανίας δηλώνουν διαφορετικά και αντιφατικά πράγματα μεταξύ τους, σε αντίθεση με την εποχή της καγκελαρίας Μέρκελ, όπου η γερμανική στάση ήταν συνήθως αναμενόμενη και σταθερή.
Με δεδομένο πως το 2025 θα είναι χρονιά εκλογών για τη Γερμανία, και λαμβάνοντας υπόψιν τις μέτριες οικονομικές επιδόσεις της αλλά και τις έντονες διαφωνίες εντός της λεγόμενης κυβέρνησης του «φαναριού», οι Βρυξέλλες αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετα εμπόδια στη χάραξη της μελλοντικής τους πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr