«Εκτός από την οικονομική ύφεση, η γερμανική οικονομία επιβαρύνεται και από τις διαρθρωτικές αλλαγές», αναφέρει η Dr. Geraldine Dany-Knedlik, επικεφαλής του τμήματος προβλέψεων και οικονομικής πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Βερολίνου). «Η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ψηφιοποίηση και η δημογραφική αλλαγή - παράλληλα με τον εντονότερο ανταγωνισμό με τις εταιρείες από την Κίνα - έχουν προκαλέσει διαδικασίες διαρθρωτικής προσαρμογής που εξασθενίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας».
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα για περισσότερα από δύο χρόνια. Μια αργή ανάκαμψη είναι πιθανό να αρχίσει το επόμενο έτος, αλλά η οικονομική ανάπτυξη δεν θα επανέλθει στα προ του κορονοϊού επίπεδα. Οι αλληλεπικαλυπτόμενες επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών και της οικονομικής ύφεσης είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον τομέα της μεταποίησης. Οι κατασκευαστές κεφαλαιουχικών αγαθών και οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας επηρεάζονται ιδιαίτερα. Η ανταγωνιστικότητά τους πλήττεται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από βιομηχανικά προϊόντα υψηλής ποιότητας από την Κίνα, τα οποία εκτοπίζουν τις γερμανικές εξαγωγές στις παγκόσμιες αγορές.
Όσον αφορά την οικονομία, η μεταποιητική βιομηχανία αγωνίζεται επίσης με την αποδυνάμωση του παγκόσμιου βιομηχανικού τομέα και τη συνακόλουθη έλλειψη νέων παραγγελιών. Το γεγονός αυτό μετριάζεται από την έντονη αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε επιλεγμένους τομείς του τομέα των υπηρεσιών, ιδίως σε εκείνους που κυριαρχούνται από το κράτος, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.
Η Κοινή Ομάδα Έργου για τις Οικονομικές Προβλέψεις θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία των επενδύσεων είναι σύμπτωμα των προβλημάτων στον τομέα της μεταποίησης. Το επίμονα υψηλό επίπεδο των επιτοκίων σε συνδυασμό με την αυξημένη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις επενδυτικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων και τη διάθεση των ιδιωτικών νοικοκυριών να προβούν σε αγορές. Τα νοικοκυριά αποταμιεύουν ολοένα και περισσότερο τα χρήματά τους αντί να τα ξοδεύουν σε νέα οικιστικά ακίνητα ή καταναλωτικά αγαθά.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαδικασίες διαρθρωτικής προσαρμογής είναι πιθανό να συνεχιστούν και τα οικονομικά φρένα θα απελευθερωθούν μόνο σταδιακά. Η δειλή ανάκαμψη οδηγείται από την αναζωογόνηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα υποστηριχθεί από την ισχυρή αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων. Η ανάκαμψη σε βασικές αγορές πωλήσεων, όπως οι ευρωπαϊκές χώρες, θα στηρίξει το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο. Σε συνδυασμό με τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό θα ωφελήσει τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Η οικονομική στασιμότητα δείχνει σαφέστερα σημάδια στην αγορά εργασίας, με ελαφρώς αυξημένη ανεργία. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2025, όταν η οικονομική δραστηριότητα ανακάμψει σταδιακά, υπάρχει η πιθανότητα νέας μείωσης της ανεργίας
Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών και αναμένεται να παραμείνει κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πληθωρισμό 2% έως το 2026.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr