Στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν οι λεγόμενες «ρήτρες καλύτερης τιμής» που επέβαλε η Booking στα ξενοδοχεία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016. Αυτό σήμαινε ότι δεν τους επιτρεπόταν να προσφέρουν τα δωμάτιά τους φθηνότερα στον δικό τους ιστότοπο από ό,τι στην Booking.
Το 2020, η Booking.com απευθύνθηκε τελικά σε ολλανδικό δικαστήριο. Η πλατφόρμα κρατήσεων ήθελε να αποδείξει ότι οι ρήτρες καλύτερης τιμής δεν παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. Πολυάριθμα ξενοδοχεία και ξενοδοχειακοί όμιλοι κατέθεσαν τη λεγόμενη ανταγωγή και απαίτησαν αποζημίωση από την Booking για παραβίαση του δικαίου της ΕΕ.
Το ολλανδικό δικαστήριο ανέστειλε τη διαδικασία και έστειλα προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ερώτημα ήταν αν οι ρήτρες αυτές θα μπορούσαν να είναι επιτρεπτές ως λεγόμενες παρεπόμενες συμφωνίες προκειμένου να αποτραπεί το free-riding - δηλαδή οι πελάτες να αναζητούν ξενοδοχεία στην Booking.com αλλά στη συνέχεια να κάνουν φθηνότερη κράτηση στον ιστότοπο του ξενοδοχείου. Τα ξενοδοχεία θα γλίτωναν με αυτόν τον τρόπο την προμήθεια.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφάνθηκε ότι οι ρήτρες καλύτερης τιμής δεν μπορούν να θεωρηθούν παρεπόμενες συμφωνίες, τονίζοντας ότι πλατφόρμες όπως η Booking έχουν ουδέτερη ή θετική επίδραση στον ανταγωνισμό. Επιτρέπουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν πολλές προσφορές γρήγορα και εύκολα. Τα ίδια τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να γίνουν πιο ορατά ως αποτέλεσμα.
Ωστόσο, οι ρήτρες καλύτερης τιμής δεν είναι απαραίτητες «για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της πλατφόρμας κρατήσεων ξενοδοχείων», αποφάνθηκε το ΔΕΕ. Επίσης, μείωσαν τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων πλατφορμών κρατήσεων ξενοδοχείων. Ο κίνδυνος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την συμπίεση των μικρών πλατφορμών και των νέων πλατφορμών που εισέρχονται στην αγορά.
Οι συνέπειες της απόφασης
Το οριστικό τέλος των ρητρών καλύτερης τιμής μπορεί τώρα να δώσει στους πολυμήχανους καταναλωτές ένα μόνιμο πλεονέκτημα. Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν επίσης απλά να κάνουν κράτηση δωματίου στον ιστότοπο του ίδιου του ξενοδοχείου - και ενδεχομένως να εξοικονομήσουν χρήματα σε σύγκριση με την Booking.com. Αυτό ισχύει τουλάχιστον εάν το κατάλυμα μειώσει την τιμή κατά το ποσό της προμήθειας.
Η απόφαση ενδέχεται να έχει μόνο περιορισμένες επιπτώσεις προς το παρόν. Η Booking.com είχε ήδη καταργήσει τις ρήτρες καλύτερης τιμής στην Ευρώπη τη φετινή χρονιά. Ο λόγος που δόθηκε για αυτό ήταν η πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Αυτός αποσκοπεί στην προώθηση του ανταγωνισμού στις ψηφιακές υπηρεσίες με αυστηρότερους κανόνες για τις μεγάλες πλατφόρμες.
Η Booking δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι ρήτρες ήταν «απαραίτητες και κατάλληλες όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των εταίρων μας στον τομέα των καταλυμάτων και της Booking».
Το ολλανδικό δικαστήριο πρέπει πλέον να αποφασίσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δεσμεύεται από τη νομική γνωμοδότηση του ΔΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr