Η μη ισορροπημένη διανομή, επεξεργασία και εμπορία τροφίμων «δίνει προτεραιότητα στα εμπορικά και γεωργικά συμφέροντα, τα οποία συχνά βρίσκονται σε αντίθεση με την επιταγή του δικαιώματος στα τρόφιμα», επεσήμανε η επιτροπή.
Αυτές οι ανισότητες είναι πιθανό να επιδεινωθούν περαιτέρω από την κλιματική αλλαγή, η οποία επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις γεωργικές κρίσεις και τις διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού, πρόσθεσε.
Η επιτροπή ζήτησε ένα ρητό «δικαίωμα στην τροφή» στα εθνικά συντάγματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πρόσβασης σε πόσιμο νερό, το οποίο «θα υποχρέωνε όλα τα κυβερνητικά τμήματα να θέτουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στο επίκεντρο των πολιτικών για τα τρόφιμα».
Προέτρεψε επίσης τους νομοθέτες να καταστήσουν τη διανομή, την επεξεργασία και την εμπορία τροφίμων πιο δίκαιη και πιο σταθερή «μειώνοντας τις οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ευθυγραμμίζοντας τα γεωργικά ζητήματα με τους στόχους της οικολογικής μετάβασης και υποστηρίζοντας τους αγρότες σε αυτή τη μετάβαση με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιη αμοιβές και μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους».
Οι εθνικές και τοπικές στρατηγικές τροφίμων θα πρέπει να αναπτυχθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ, και θα πρέπει να υπάρξει μια μετάβαση από «μια φιλανθρωπική προσέγγιση για την επισιτιστική βοήθεια και την παροχή τροφίμων για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας προς μια προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα».
Η έκθεση πρόκειται να συζητηθεί από στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr