Ο Κιρ Στράμερ υποστηρίζει από τη πλευρά του ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη. Ωστόσο δύο μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής παρατηρούν πως στη πράξη η προσέγγιση του νέου Βρετανού πρωθυπουργού δεν διαφέρει ιδιαίτερα με εκείνη των Τόρις, σύμφωνα με μετάδοση του Politico.
Πώς ο Στάρμερ διέψευσε τις προσδοκίες των Ευρωπαίων
Η ταχεία απόρριψη του Στάρμερ διαφόρων προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η καθιέρωση ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων και η επανένταξη στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus, έχει προκαλέσει αρνητική εντύπωση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίοι, προς έκπληξή τους, παρατήρησαν έλλειψη ενδιαφέροντος και διάθεσης συνεννόησης από τη βρετανική πλευρά.
Οι Βρυξέλλες γνώριζαν πάντα καλά ότι ο Στάρμερ έχει θέσει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές: καμία ενιαία αγορά, τελωνειακή ένωση ή ελεύθερη κυκλοφορία.
Απορρίπτει επίσης να καλλιεργήσει ένα όμοιο καθεστώς όπως εκείνο της Νορβηγίας ή της Ισλανδίας. Ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι είχαν την ελπίδα ότι μέσα σε αυτά τα μάλλον περιοριστικά όρια, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον κώδικα επικοινωνίας με το Λονδίνο, μετά το δημοψήφισμα του 2016 και το Brexit που ακολούθησε.
Διαψεύστηκαν: Μια περιστασιακή δημόσια δήλωση νωρίτερα το 2024 ότι οι Εργατικοί δεν είχαν «κανένα σχέδιο» για ένα πρόγραμμα κινητικότητας για νέους προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην ΕΕ. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν τόσο μπερδεμένοι από την αρνητική αντίδραση ανώτερων στελεχών των Εργατικών στην ιδέα - η οποία ήθελε τους νέους 18-30 ετών να λαμβάνουν προσιτές βίζες για να ζουν στο εξωτερικό για έως και τέσσερα χρόνια - που σκέφτηκαν ότι πρέπει να υπάρχει «κάποια σύγχυση» σχετικά με την πρόταση στη βρετανική πλευρά.
Όταν πιέστηκε δημοσίως για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, ο Στάρμερ παρομοίασε την ιδέα με την επιστροφή στην ελευθερία μετακίνησης, την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Γνωρίζοντας όμως ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι επιφυλακτικός στο να υπογράψει οτιδήποτε που θα μπορούσε να ενισχύσει το φιλο-brexit, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Τόρις - οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επεξεργάζονται πλέον ένα σχέδιο της Επιτροπής, στο οποίο ελπίζουν ο Βρετανός πρωθυπουργός να φανεί πιο διαλλακτικός. Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης δηλώνουν ακόμη πως επιδιώκουν την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη, καθώς την εξασφάλιση ενός σχεδίου ασφάλειας σε ευρεία βάση.
Χάσμα στις προτεραιότητες
Πράγματι, ο Στάρμερ έχει και άλλες προτεραιότητες και δεσμεύσεις ως προς την προσέγγιση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Θέλει μια κτηνιατρική συμφωνία για τη μείωση της γραφειοκρατίας στα σύνορα στο Ντόβερ, αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για να βοηθήσει τον περιβόητο τομέα των υπηρεσιών της Βρετανίας να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, καθώς και λιγότερους περιορισμούς για τους καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου που περιοδεύουν στην ήπειρο.
Στις Βρυξέλλες ωστόσο, επικρατεί η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αγνοεί τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε επενδύσει σημαντικά στην προώθηση του εγχειρήματος για την ελεύθερη κινητικότητα των νέων.
Ο Στάρμερ έχει περιοδεύσει στις πρωτεύουσες της ΕΕ από το Βερολίνο έως το Δουβλίνο για να περάσει το μήνυμα της «επανεκκίνησης», αλλά ακόμη και οι ίδιες αυτές οι επισκέψεις έχουν προκαλέσει υποψίες στις Βρυξέλλες, ότι το Λονδίνο προσπαθεί να βρει τρόπους να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πηγαίνοντας απευθείας στις εθνικές πρωτεύουσες.Ένας αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε την ιδέα ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να παρακαμφθούν ως «εντελώς ανακριβή και νομικά λανθασμένη» και προειδοποίησε ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν σε κάθε περίπτωση πιθανότατα «σχεδόν μηδενική» επιρροή, δεδομένου ότι η διαπραγματευτική εντολή έχει ήδη οριστεί.
Στάρμερ και Φον Ντερ Λάιεν δεν έχουν ακόμη συναντηθεί
Ο Στάρμερ δεν έχει ακόμη συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς είναι ακόμη απασχολημένη με τη συγκρότηση της νέας της Επιτροπής, η οποία δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τον Δεκέμβριο. Τα σχέδια για τη συνάντηση των δύο ηγετών τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο έχουν αναβληθεί προς το παρόν εν μέσω ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι της οριστική συγκρότηση της Επιτροπής οποιαδήποτε συνάντηση δεν θα έφερνε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr