Σε έκθεση που παρουσιάζει τους κύριους κινδύνους για τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες στο δεύτερο μισό του αιώνα, το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) αναφέρει ότι το μέγεθος του εθνικού χρέους έχει τριπλασιαστεί από την αλλαγή της χιλιετίας και θα τριπλασιαστεί ξανά έως το 2070, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Η έκθεση αναφέρει ότι «τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού, την απογοητευτική οικονομική ανάπτυξη, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Εν μέσω αυτών των πιέσεων, πολλές κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί να οικοδομήσουν δημοσιονομική ανθεκτικότητα, κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο σύντομων διαστημάτων μεταξύ παγκόσμιων κρίσεων. Στην πράξη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση αυτής της σπείρας χρέους».
Το OBR, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι υψηλότεροι φόροι στα φυσικά πρόσωπα, που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών και των Εργατικών, θα περιορίσουν το μέγεθος του δανεισμού του δημόσιου τομέα, τα επόμενα 50 χρόνια, μειώνοντας την εκτιμώμενη αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ από την περσινή πρόβλεψη που ήταν στο 320%.
Οι πιο μέτριες αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής αναμένεται, επίσης, να μειώσουν το κόστος φροντίδας των ηλικιωμένων, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ μια απότομη μείωση του ποσοστού γονιμότητας θα μειώσει το κόστος για παροχή υπηρεσιών σε παιδιά. Ωστόσο, σ' ένα σενάριο που περιλαμβάνει τον κίνδυνο περαιτέρω πανδημιών και την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, το χρέος θα μπορούσε να επκτιναχθεί στο 385% του ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr