«Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση των υπαλλήλων τους για να καλύψουν τα κενά γνώσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», λέει ο Όλιβερ Φαλκ από το ifo, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ifo, περίπου το 12% των γερμανικών επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης το 2023. Αυτό τοποθετεί τη Γερμανία στην έβδομη θέση σε ευρωπαϊκή σύγκριση, πίσω από χώρες όπως οι πρωτοπόρες Δανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο (14% η καθεμία), αλλά πολύ μπροστά από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία (8%) και η Γαλλία (6%). Το μέγεθος της εταιρείας παίζει ρόλο εδώ: Το ένα τρίτο των μεγάλων εταιρειών με περισσότερους από 250 υπαλλήλους στη Γερμανία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, σε σύγκριση με μόνο μία στις δέκα μικρές εταιρείες.
Οι γερμανικές εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη κυρίως για την ασφάλεια της πληροφορικής, το μάρκετινγκ, την παραγωγή και τον έλεγχο, με τις αναλύσεις κειμένων και δεδομένων και την αυτοματοποίηση στην παραγωγή να μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι. Παρά τις δυνατότητες μεγαλύτερης αποδοτικότητας, για παράδειγμα, στην εφοδιαστική και την ιατρική, πολλές εταιρείες είναι διστακτικές. Οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν ακόμη την τεχνητή νοημοσύνη αναφέρουν ως κύριους λόγους την έλλειψη τεχνογνωσίας (72%), τις δυσκολίες στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις υφιστάμενες επιχειρηματικές διαδικασίες (54%) και τις ανησυχίες σχετικά με τη νομική κατάσταση (51%) και την προστασία των δεδομένων (48%).
«Η ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες μας για το μέλλον. Μακροπρόθεσμα, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αντισταθμίσουν την έλλειψη εργαζομένων και να επιτύχουν αύξηση της αποδοτικότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διασφαλίσει ότι το επίπεδο ευημερίας μας θα διατηρηθεί παρά τη δημογραφική αλλαγή», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της IHK Μάνφρεντ Γκέσελ. «Είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιταχύνουμε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και να σταματήσουμε να την καθυστερούμε. Πάνω απ' όλα, οι εταιρείες χρειάζονται νομική σαφήνεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις κατά τη μεταφορά των απαιτήσεων της ΕΕ στο γερμανικό δίκαιο. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχει πρακτική προσαρμογή με τους πολλούς υφιστάμενους κανονισμούς, όπως ο ΓΚΠΔ, ο νόμος περί δεδομένων ή ο κανονισμός της ΕΕ για τα μηχανήματα, προκειμένου να αποφευχθεί η αβεβαιότητα και η διπλή επιβάρυνση των εταιρειών.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr