Είναι η πρώτη διεθνής νομικά δεσμευτική συνθήκη που στοχεύει να διασφαλίσει ότι η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι πλήρως συνεπής με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Η σύμβαση-πλαίσιο υπεγράφη από την Ανδόρα, τη Γεωργία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τον Άγιο Μαρίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić δήλωσε:
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει τα πρότυπά μας, αντί να τα υπονομεύει. Η Σύμβαση Πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ακριβώς αυτό. Είναι ένα ισχυρό και ισορροπημένο κείμενο - το αποτέλεσμα της ανοιχτής και περιεκτικής προσέγγισης με την οποία συντάχθηκε και η οποία εξασφάλισε ότι επωφελείται από πολλαπλές και ειδικές προοπτικές. Η Σύμβαση Πλαίσιο είναι μια ανοιχτή συνθήκη με δυνητικά παγκόσμια εμβέλεια. Ελπίζω ότι αυτές θα είναι οι πρώτες από τις πολλές υπογραφές και ότι θα ακολουθηθούν γρήγορα από επικυρώσεις, ώστε η συνθήκη να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό».
Η συνθήκη παρέχει ένα νομικό πλαίσιο που καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Προωθεί την πρόοδο και την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ διαχειρίζεται τους κινδύνους που μπορεί να θέσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Η Σύμβαση Πλαίσιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 17 Μαΐου 2024. Τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και 11 μη μέλη (Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Αγία Έδρα, Ισραήλ , Ιαπωνία, Μεξικό, Περού, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Ουρουγουάη) διαπραγματεύτηκαν τη συνθήκη. Ως παρατηρητές συνεισέφεραν εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού κόσμου.
Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη μιας περιόδου τριών μηνών μετά την ημερομηνία κατά την οποία πέντε υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την έχουν επικυρώσει. Χώρες από όλο τον κόσμο θα είναι επιλέξιμες να συμμετάσχουν σε αυτό και θα δεσμευτούν ότι θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις του.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr