Αποσπάσματα της πολυαναμενόμενης έκθεσης, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της αμυντικής ετοιμότητας των κρατών-μελών της ΕΕ, αποκάλυψε το Politico. Μεταξύ άλλων, ο Ντράγκι τονίζει την ανάγκη «απεξάρτησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, προτείνοντας λύσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντράγκι υποστηρίζει πως η αμυντική βιομηχανία χρειάζεται μεγαλύτερη πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στο προσχέδιο της έκθεσης που απέκτησε πρόσβαση το Politico εκτιμάται ότι λόγω του εύθραυστου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και των επικείμενων απειλών απαιτείται επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, οι ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να αποκτήσουν αυξημένη πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους της ΕΕ. Επισημαίνεται επίσης, ότι οι συγχωνεύσεις εταιριών δεν θα πρέπει να εμποδίζονται, παρά τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. «Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Συνεπώς, η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της», προειδοποιεί ο Ντράγκι.
«Με την επιστροφή του πολέμου στην άμεση γειτονιά της ΕΕ, την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.
Παράλληλα γίνεται αναφορά σε διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός κλάδος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων διαθέσιμων δημόσιων δαπανών, καθώς η ΕΕ στο σύνολό της δαπανά μόλις το ένα τρίτο των δαπανών των ΗΠΑ για την άμυνα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων δραστηριοποιούνται επίσης σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της ΕΕ δεν συντονίζουν τις προμήθειές τους και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές, κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ίδρυση νέων ρυθμιστικών αρχών και διευκόλυνση στη πρόσβαση πόρων
Οι συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «ευρωπαϊκής αρχής προτίμησης» για την παροχή κινήτρων σε ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών, καθώς και τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης μεταξύ της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.
Προτείνεται επιπλέον η δημιουργία μιας ευρωπαϊκή «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας», η οποία θα αναλάβει μια πιο κεντρική διαχείριση των αμυντικών προμηθειών των μελών της ΕΕ. «Η αρχή αυτή θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συμπροεδρεύεται από τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και την Επιτροπή», αναφέρεται στο έγγραφο. «Θα συμβουλεύεται από ειδικές τομεακές ομάδες που θα απαρτίζονται από εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κρατών μελών της ΕΕ».
Σε άλλο σημείο της έκθεσης ζητείται από τις Βρυξέλλες να αρθούν ρυθμίσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση των αμυντικών εταιρειών στη χρηματοδότηση της ΕΕ. Προτείνεται επίσης η χαλάρωση των κανονισμών δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με τον αποκλεισμό επενδύσεων στην άμυνα, καθώς και η τροποποίηση του πλαίσιού της βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ και της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG), ώστε να επωφεληθεί ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr