Σήμερα, Παρασκευή (30/8), εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση: «Ανανεώνουμε την αλληλεγγύη μας με τα θύματα εξαναγκαστικής εξαφάνισης, στα οποία περιλαμβάνονται κάθε άτομο που έχει υποστεί βλάβη ως άμεσο αποτέλεσμα αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, καθώς και οργανώσεις, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους που τα υποστηρίζουν.
Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, οι προσπάθειές τους αντιμετωπίζονται με σιωπή ή με απόρριψη των ισχυρισμών τους.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους να αναζητήσουν την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση, ακόμη και με τα εξειδικευμένα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή πλαίσια, πολλά θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αφόρητες προκλήσεις και επικρατεί ατιμωρησία.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους αμέσως για να τους υποστηρίξουν και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που θεσπίζονται στις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες και άλλα νομικά μέσα θα γίνουν πραγματικότητα για όλους.
Η πρακτική εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος όταν συνεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Εξακολουθούν να απαιτούνται σαφείς δεσμεύσεις και σχέδια δράσης, και το προσεχές Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Αναγκαστικές Εξαφανίσεις, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025, είναι κρίσιμη ευκαιρία από αυτή την άποψη.
Αυτό το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Καταναγκαστικές Εξαφανίσεις είναι μια πρωτοβουλία πολλών παραγόντων που συγκεντρώνει κράτη, θύματα και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις και εμπειρογνώμονες από την Επιτροπή για τις Καταναγκαστικές Εξαφανίσεις, την Ομάδα Εργασίας για τις Αναγκαστικές ή Ακούσιες Εξαφανίσεις και την Πρωτοβουλία της Σύμβασης κατά των Καταναγκαστικών Εξαφανίσεων. CEDI).
Είναι μια μοναδική πλατφόρμα για την εξεύρεση λύσεων για την εξάλειψη και την πρόληψη των αναγκαστικών εξαφανίσεων, για την προώθηση της καθολικής επικύρωσης και εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία όλων των Προσώπων από Αναγκαστικές Εξαφανίσεις και για την ενίσχυση της συνεργασίας για να διασφαλιστεί ότι οι εξαφανισμένοι και οι συγγενείς τους στον πυρήνα των ενεργειών που αναλαμβάνονται.
Χαιρετίζουμε τη διαδικασία διαβούλευσης που διεξάγεται πριν από το Συνέδριο. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε σε βασικούς παράγοντες σε κάθε περιοχή να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις για το Παγκόσμιο Συνέδριο και το σχέδιο δράσης που θα προκύψει. Κάλεσαν για δραστηριότητες υπεράσπισης, ευαισθητοποίησης, μνημόνευσης, παροχής υποστήριξης στα θύματα, ανάπτυξης ικανοτήτων και συντονισμού και δημιουργίας δικτύων για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Άλλες συστάσεις έγιναν για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εντολές των μηχανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ενίσχυση της σύνδεσης και του συντονισμού μεταξύ των εργασιών επιτόπου και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε και να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες και να δεσμευτούμε ότι θα τις εφαρμόσουμε σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές μας. Ενθαρρύνουμε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον αγώνα κατά των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το γεγονός και να δεσμευτούν για συγκεκριμένη δράση.
Η καθημερινή μας δουλειά αποδεικνύει δυστυχώς ότι οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις παραμένουν καθημερινή πραγματικότητα σε πολλά μέρη του κόσμου και ότι τα θύματα συνήθως δεν βρίσκουν τις απαντήσεις που χρειάζονται. Η υποστήριξή τους πρέπει να είναι πάντα στον πυρήνα της δουλειάς μας.
Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα των Θυμάτων Αναγκαστικών Εξαφανίσεων, επαναλαμβάνουμε την κοινή μας δέσμευση να βοηθήσουμε τα θύματα παγκοσμίως και την έκκλησή μας για συλλογική δράση για να τερματιστεί αυτή η μάστιγα, μια για πάντα».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr