Σε όλα τα κρατίδια προηγείται το ακροδεξιό AfD, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση. Με αφορμή την αύξηση επιρροής του AfD, το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW) δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία επιχειρηματικοί κύκλοι τόσο της δυτικής όσο και της ανατολικής Γερμανίας φαίνονται ανησυχούν για την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Τα κεντρικά ευρήματα της έρευνας
Με βάση την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 900 επιχειρήσεις από την ανατολική και τη δυτική Γερμανία, προκύπτει μία σαφής πλειοψηφία που θεωρεί αρνητική εξέλιξη την ενίσχυση του AfD. Το 59% των επιχειρήσεων στην ανατολική Γερμανία βλέπουν την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος ως κίνδυνο για την εξασφάλιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες και τη συνέχιση της ύπαρξης της ΕΕ και του ευρώ. Τα τρία τέταρτα των δυτικογερμανικών επιχειρήσεων συμμερίζονται αυτούς τους φόβους, όπως προκύπτει από την έρευνα.
Σε μια συνοδευτική μελέτη, οι ερευνητές του IW Κνουτ Μπέργκμαν και Ματίας Ντρίμαϊερ καθώς και ο Βόλφγκαν Σρέντερ από το Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου (WZB) επισημαίνουν ότι οι διαφορές μεταξύ ανατολικογερμανικών και δυτικογερμανικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρότερες όταν πρόκειται για μια ρητά θετική αξιολόγηση του AfD. Μόλις 5% με 15% των ερωτηθέντων στην ανατολική Γερμανία πιστεύουν ότι το AFD θα μπορούσε να αποτελέσει «μεγαλύτερη ευκαιρία», ελάχιστα περισσότεροι απ’ ό,τι στη Δύση (3-8%).
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη στην ανατολική Γερμανία δείχνουν πιο απρόθυμοι να δηλώσουν δημόσια τη στάση τους. Στις περιοχές της πρώην Λαοκρατίας, 29% των επιχειρήσεων έχουν λάβει φανερά θέση κατά του AfD, πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τη δυτική Γερμανία, όπου το 50% υποστηρίζει ότι έχει τοποθετηθεί δημόσια εναντίον της ακροδεξιάς. Στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, το 42% των επιχειρηματιών στην Ανατολή δηλώνει ότι ασκεί κριτική στο AfD, σε σύγκριση με τη Δύση, όπου το ποσοστό φτάνει με το 56%. Το 22% των ερωτηθέντων στη Δύση και το 29% στην Ανατολή αποφεύγουν να εκφραστούν κατά του ακροδεξιού κόμματος είτε δημόσια είτε εσωτερικά, καθώς θεωρούν ότι «ορισμένες από τις θέσεις του AfD είναι λογικές ή θεμελιωδώς δικαιολογημένες». Συνολικά προκύπτει, ότι 64% των επιχειρήσεων της δυτικής Γερμανίας αντιτάσσονται στο AfD, ενώ στην ανατολική Γερμανία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 46%.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις παραπέμπουν στη πολιτική ουδετερότητα
Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν με μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί αρκετοί επιχειρηματίες δεν θέλουν να τοποθετηθούν κατά του AfD. Ως εκ τούτου, οι ερωτηθέντες είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν το σκεπτικό τους σε ένα πεδίο κειμένου: Το 57% των ερωτηθέντων στην Ανατολή και το 68% στη Δύση χρησιμοποίησαν αυτή τη δυνατότητα - πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι συνήθως συμβαίνει με τα πεδία ελεύθερου κειμένου. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές υποψιάζονται την ύπαρξη μίας πίεσης να δικαιολογήσουν τη στάση τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνηθέστερος λόγος που ανέφεραν οι ερωτηθέντες για την επιφυλακτικότητά τους δεν ήταν ότι συμφωνούσαν με το AfD, αλλά ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερες. Οι επιχειρήσεις της ανατολικής Γερμανίας υπέδειξαν σε αρκετές περιπτώσεις τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα «συστημικά» κόμματα ως έναν πρόσθετο λόγο, ώστε μην τοποθετηθούν απέναντι στο AfD. Από την άλλη, πολλές δυτικογερμανικές εταιρείες επεσήμαναν ότι μια δημοκρατία πρέπει να ανέχεται ένα κόμμα όπως το AfD, σύμφωνα με τη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ρητή ταύτιση απόψεων με το AfD.
Πώς αξιολογείται το οικονομικό πρόγραμμα του AfD
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας όσον αφορά την αξιολόγηση της τεχνογνωσίας του AfD σε θέματα οικονομικής πολιτικής: στη Δύση, οι επιχειρήσεις έδωσαν στο κόμμα μέση βαθμολογία 5,0 (με βάση τη γερμανική κλίμακα βαθμολόγησης όπου το 1 θεωρείται άριστα και το 6 είναι η χειρότερη δυνατή βαθμολογία), τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία μετά την Αριστερά (5,2). Στην Ανατολή, από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες τοποθέτησαν το AfD στην τρίτη θέση με μέση βαθμολογία 4,1.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση εδώ είναι η εξαιρετικά αρνητική αξιολόγηση σχεδόν όλων των κομμάτων στην Ανατολή και τη Δύση - με εξαίρεση το κεντροδεξιό CDU/CSU και το φιλελεύθερο FDP, τα οποία ήρθαν πρώτα και τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική Γερμανία, με μέση βαθμολογία 2,8 και 3,1 αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr