Αυτές οι μικρού μήκους ταινίες αφηγούνται τις ιστορίες απλών πολιτών που έχουν κερδίσει υποθέσεις στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από ανεπιτυχείς νομικές προκλήσεις στις χώρες τους. Όταν συμβεί αυτό, τα εμπλεκόμενα κράτη πρέπει να διορθώσουν τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπιστώθηκαν από το Δικαστήριο και να ενεργήσουν για να σταματήσουν να επαναλαμβάνονται.
Σε πολλές χιλιάδες περιπτώσεις, από όλη την Ευρώπη, αυτό οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα για τους εμπλεκόμενους. Έχει, επίσης, επιφέρει αλλαγές στους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές, προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της – μερικές φορές πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Συγκεκριμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την αναζήτηση μιας Ιταλίδας να μάθει περισσότερα για την καταγωγή της, τον Ιρλανδό που πολέμησε επιτυχώς για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην πατρίδα του –και πολύ πιο πέρα– και τον αγώνα μιας πολωνικής ΜΚΟ να προστατεύσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις.
Άλλα βίντεο επικεντρώνονται στον ρόλο μιας νεαρής γυναίκας στην ποινικοποίηση της εμπορίας ανθρώπων στη Γαλλία, στον αγώνα μιας Βελγίδας για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανύπαντρων μητέρων και των παιδιών τους και στην υπόθεση-ορόσημο μιας Τουρκάλας, που τελικά οδήγησε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη βία κατά των γυναικών.
Αυτές και περισσότερες από 200 άλλες τέτοιες ιστορίες παρουσιάζονται σε έναν ειδικό ιστότοπο, που τονίζει τον αντίκτυπο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα άνοιξε προς υπογραφή στις 4 Νοεμβρίου 1950 και τέθηκε σε ισχύ στις 3 Σεπτεμβρίου 1953.
Περισσότερες από 20.000 αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr