Ειδικότερα, στον τομέα της μεταποίησης, περισσότερες εταιρείες σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τους καταναλωτές, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο πιθανό να προγραμματίσουν αυξήσεις τιμών. «Επομένως, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες», λέει ο οικονομικός ειδικός του ifo Sascha Möhrle.
Ο δείκτης μειώθηκε μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών που σχετίζονται με τους καταναλωτές στις 20,0 μονάδες, από 21,9 μονάδες* τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.
«Λόγω του υψηλού μισθολογικού μεριδίου του στο συνολικό κόστος, αυτός ο τομέας βρίσκεται ιδιαίτερα στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών νομίσματος, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ, λίγο κάτω από το 4 τοις εκατό ως αποτέλεσμα των ισχυρών αυξήσεων των μισθών», λέει ο Möhrle.
Οι λιανοπωλητές τροφίμων ανέφεραν σημαντική αύξηση στις 55,2 μονάδες, από 34,3* μονάδες τον Ιούνιο. Στον υπόλοιπο κλάδο λιανικής, ωστόσο, λιγότερες εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές (22,7 μονάδες, από 23,3* τον Ιούνιο).
Στον τομέα της μεταποίησης, οι προσδοκίες για τις τιμές αυξήθηκαν στις 7,3 μονάδες, από 6,6 μονάδες τον Ιούνιο. Αντίθετα, λιγότερες εταιρείες στους τομείς των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένου του χονδρικού) και του κατασκευαστικού κλάδου σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές τους. Σε αυτούς τους τομείς, ο δείκτης υποχώρησε στις 20,6 και 0,9 μονάδες αντίστοιχα, από 22,5* και 2,1* μονάδες τον Ιούνιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr