Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν:
Σήμερα η ΕΕ διαθέτει για τη στήριξη της Ουκρανίας την πρώτη πληρωμή ύψους 1,5 δισ. EUR που προέρχονται από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτά τα έκτακτα έσοδα, που παράγονται από φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ και κατέχονται από κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, διατέθηκαν από τη Euroclear στην Επιτροπή ως πρώτη δόση στις 23 Ιουλίου. Τα χρήματα θα διοχετευθούν τώρα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και του Μέσου Διευκόλυνσης για την Ουκρανία για στήριξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ουκρανίας, καθώς και για στήριξη της ανασυγκρότησης της χώρας.
Η ακινητοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι οποίες εγκρίθηκαν στον απόηχο του επιθετικού πολέμου της κατά της Ουκρανίας. Τα έκτακτα έσοδα που παράγονται στο πλαίσιο αυτό από τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ δεν ανήκουν στη Ρωσία και βρίσκονται στην κατοχή ΚΑΤ. Η ΕΕ έχει πλέον αρχίσει να διοχετεύει τα έσοδα αυτά στην Ουκρανία.
Ιστορικό
Ως απάντηση στη βάναυση και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ενέκριναν διάφορες δέσμες περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) κατά της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που κρατούνται στην ΕΕ ακινητοποιήθηκαν. Η απαγόρευση των συναλλαγών που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και των συνδεδεμένων με αυτήν οντοτήτων οδηγεί σε έκτακτη και ασυνήθιστη συσσώρευση μετρητών και καταθέσεων στους ισολογισμούς των ΚΑΤ από τη λήξη χρηματοπιστωτικών μέσων και δημιουργεί έκτακτα έσοδα.
Τον Φεβρουάριο του 2024, κατόπιν προτάσεων της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αξίας άνω του 1 εκατ. EUR, τα οποία ακινητοποιήθηκαν ως συνέπεια των κυρώσεων της ΕΕ, πρέπει να παρακρατήσουν τα έκτακτα ταμειακά υπόλοιπα που συσσωρεύονται λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και να μην διαθέτουν τα προκύπτοντα καθαρά έσοδα που παράγονται από τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ.
Σε συνέχεια των προτάσεων της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου τον Μάρτιο, στις 21 Μαΐου 2024 το Συμβούλιο εξέδωσε σειρά νομικών πράξεων που επιτρέπουν τη χρήση αυτών των καθαρών κερδών προς όφελος της Ουκρανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr