Στην διάρκεια των τελευταίων ετών περισσότερα από δώδεκα πολιτικά κόμματα έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην χάραξη της πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης, με αρκετά θέματα από αυτά να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις σχέσεις των Ινδιών με τις ΗΠΑ.
Συνεπώς, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Νέο Δελχί αποτελούν μια πρόκληση για τις ΗΠΑ οι οποίες καλούνται τώρα να εργαστούν για ένα πιο ισχυρό και πιο συνεκτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τις Ινδίες. Στην διαδικασία αυτή οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να εξασφαλίσουν και την υποστήριξη των δώδεκα τοπικών κυβερνήσεων των ισάριθμων κρατιδίων της αχανούς Ινδίας.
Και υπάρχουν δύο κρίσιμοι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες, παράλληλα με την κεντρική κυβέρνηση να εμβαθύνουν την σχέση τους και με τις δώδεκα τοπικές κυβερνήσεις των Ινδιών.
Οι τοπικές κυβερνήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο εντός του πολιτικού συστήματος των Ινδιών καθώς το Σύνταγμα της χώρας τους έχει μεταβιβάσει την ευθύνη βασικών τομέων, όπως η εκπαίδευση, η περίθαλψη, το κλίμα και οι επενδύσεις, ενώ με τη σειρά τους οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν μεταβιβάσει αντίστοιχες ευθύνες στις πόλεις που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων που ελέγχουν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περιφερειακά πολιτικά κόμματα να επηρεάζουν δυναμικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις Ινδίες.
Το δίκτυο των προξενείων των ΗΠΑ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση τοπικών συνδέσεων με τις κυβερνήσεις των εν λόγω κρατιδίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ήδη Προξενεία στη Βομβάη, στο Τσενάι, στην Καλκούτα και στο Χαϊντεραμπάντ και σχεδιάζουν δύο επιπλέον Προξενεία στο Αχμενταμπάντ και στο Μπανγκαλόρ.
Την ίδια ώρα τα πολιτικά κόμματα που διοικούν τα κρατίδια του Μπιχάρ και του Άντρα Πραντές έχουν θέσει οιωνοί βέτο στις πολιτικές επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ ωστόσο έχουν μακροχρόνια θετική συνεργασία με τον επικεφαλής υπουργό του Άντρα Πραντές, N. Chandrababu Naidu.
Στο κρατίδιο του Μπιχάρ επικεφαλής εδώ και 20 χρόνια είναι ο υπουργός Nitish Kumar, προς τον οποίον οι ΗΠΑ από το παρελθόν έχουν δεσμευθεί ότι θα προγραμματίσουν επισκέψεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου, αλλά προς το παρόν η μόνη επικοινωνία που υπάρχει είναι με τα στελέχη του Προξενείου.
Η κεντρική κυβέρνηση στο Νέο Δελχί δεν βλέπει με «καλό μάτι» τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα των Κρατιδίων. Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν μπορούν να αποφύγουν αυτές τις σχέσεις τις οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν.
Πολλά από αυτά που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να κάνουν με τα ινδικά κρατίδια συνάδουν με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μόντι, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η παροχή βοήθειας στα κρατίδια για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βελτίωση των βασικών ανέσεων, όπως η πρόσβαση σε ασφαλές νερό και η υγειονομική περίθαλψη, και πολλά άλλα.
Ωστόσο, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ στην Ινδία είναι πολύ σπάνιες και επικεντρώνονται σχεδόν πάντα στην ίδια ομάδα Κρατιδίων.
Όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον, οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ δίνουν την ευκαιρία επανακαθορισμού και αναβάθμισης των σχέσεων με τις Ινδίες, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, υπό τον όρο της διεύρυνσης της ομάδας των Κρατιδίων με τα οποία πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω σχέσεις.
Γιώργος Σκορδίλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr