Ο υπουργός Οικονομικών του βασιλείου εξέφρασε σε ορισμένους ομολόγους του στην G7 την αντίθεσή του στην ιδέα, με μια πηγή να περιγράφει όσα είπε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος ως συγκαλυμμένη απειλή. Οι Σαουδάραβες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο γαλλικό χρέος, είπαν δύο εκ των πηγών.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο, η G7 διερευνούσε διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα δεσμευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η ομάδα των 7 παραδοσιακών βιομηχανικών χωρών τελικά συμφώνησε να αξιοποιήσει τα κέρδη και να αφήσει προς το παρόν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ανέγγιχτα, παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξεταστούν πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης. Ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ήταν κατά της ιδέας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το νόμισμα.
Η στάση της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα επηρέασε την απροθυμία αυτών των χωρών, είπαν οι πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, για να συζητήσουν ιδιωτικές συνομιλίες.
«Δεν υπήρξαν τέτοιες απειλές», σύμφωνα με δήλωση που εστάλη από το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. «Η σχέση μας με την G7 και άλλες χώρες είναι αμοιβαίου σεβασμού και συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Τα περιουσιακά στοιχεία του βασιλείου σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Όμως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν, επειδή άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.
Σαουδάραβας αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν ήταν στο στυλ της κυβέρνησης της χώρας του να προχωρά σε τέτοιες απειλές, αλλά ότι πιθανώς απλώς περιγράφηκαν στα μέλη της G7 οι ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων.
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε αφού οι χώρες της G7 υπέβαλαν μια πρόταση που δεν απαλλοτριώνει τα περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε μία εκ των πηγών του Bloomberg. Δεν ήταν ξεκάθαρο, συνέχισε η πηγή, εάν η Σαουδική Αραβία ενήργησε για ίδιο συμφέρον -φοβούμενη ότι μια κατάσχεση θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων χωρών στο μέλλον- ή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Ρωσία.
Το Ριάντ και η Μόσχα διατηρούν στενές σχέσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ηγούνται από κοινού του καρτέλ παραγωγών πετρελαίου OPEC+. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει, επίσης, χτίσει δεσμούς με την Ουκρανία και ο πρόεδρός της, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ταξίδεψε στο βασίλειο, τον περασμένο μήνα, για να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Όποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία της G7 να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του Παγκόσμιου Νότου υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας.
Υπό τον πρίγκιπα, ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ τοποθετείται όλο και περισσότερο ως διπλωματική δύναμη και έχει δηλώσει ότι θέλει να μεσολαβήσει μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr