Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Λιθουανικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συγκέντρωσε υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τους τομείς των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής πολιτικής, ηγέτες του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικοί εταίροι, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι εθνικοί φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge υπογράμμισε ότι «Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης εγγυάται τα δικαιώματά μας στην υγεία και την εκπαίδευση, στην εργασία, τη στέγαση και την κοινωνική ασφάλιση μεταξύ τόσων άλλων πραγμάτων. Αυτά τα δικαιώματα έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι όλοι μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπείς ζωές και να συμμετέχουμε πλήρως στις δημοκρατικές κοινωνίες μας».
Από την πλευρά της, η Ingrida Šimonytė, Πρωθυπουργός της Λιθουανίας τόνισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αποτελείται από αρχές και στόχους που μας καθορίζουν - ως Ευρωπαίους και ως δημοκρατίες - και μέσω των ιδανικών του, ο Χάρτης μας προσφέρει έναν οδικό χάρτη για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ένταξη , ευημερία και πρόοδο. Ωστόσο, αυτά είναι ανέφικτα χωρίς ειρήνη, ασφάλεια και ελευθερία. Και κάθε φορά που η ειρηνική τάξη καταρρέει, η προσοχή αναπόφευκτα στρέφεται σε απειλές που είναι υπαρξιακές και οι αδύναμοι υποφέρουν περισσότερο.
Με βάση τις βασικές αρχές που περιγράφονται στη Διακήρυξη του Ρέικιαβικ που εγκρίθηκε κατά την 4η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάιο του περασμένου έτους, η πολιτική δήλωση τονίζει τη σημασία ενός ισχυρού πλαισίου κοινωνικών δικαιωμάτων και του συστήματος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Επιβεβαιώνει την ασυμβατότητα της στρατιωτικής επίθεσης με τις υποχρεώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζει την αλληλεγγύη στους εκτοπισμένους Ουκρανούς και υπογραμμίζει την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δεσμεύσεων για τα κοινωνικά δικαιώματα.
Η δήλωση αναγνωρίζει επίσης το ρόλο της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, χαιρετίζει τις αποφάσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής και παρακολούθησης του συστήματος του Χάρτη και αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο των εθνικών στελεχών και νομοθετικών σωμάτων στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω νομοθετικής δράσης.
Στη διακήρυξη, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύονται να σέβονται, να προστατεύουν και να εφαρμόζουν τα κοινωνικά δικαιώματα
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων Aoife Nolan τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη να συνεχίσουν να χτίζουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη διάσκεψη για να μεγιστοποιήσουν την ικανότητα του Χάρτη να λειτουργεί ως ενιαίο, ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Στη διάσκεψη, με αφορμή την 25η επέτειο του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και την 75η επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε χώρα μια εκδήλωση αφιερωμένη στη Συνθήκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, η Ισλανδία κατέθεσε το έγγραφο επικύρωσης, καθιστώντας το 36ο κράτος που προσχώρησε στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Επιπλέον, η Ιρλανδία και η Ανδόρα δεσμεύτηκαν να δεσμευτούν από περαιτέρω διατάξεις του Χάρτη και αρκετά άλλα κράτη μέλη υποσχέθηκαν πρόσθετες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr