«Όλα όσα θα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης, την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας πως «θα δούμε να γράφεται ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».
Στη σύνοδο συμμετέχουν περίπου 90 χώρες, όμως οι φιλοδοξίες είναι περιορισμένες, καθώς η Ρωσία και η Κίνα απουσιάζουν.
«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, τονίζοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χθες (15/6), παρουσιάζοντας τους «όρους» του για τη λήξη του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε, ουσιαστικά, την παράδοση της Ουκρανίας πριν από οποιαδήποτε συνομιλία για ειρήνη.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι απέρριψε το «τελεσίγραφο α λα Χίτλερ» του Ρώσου προέδρου.
«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.
«Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», είπε και πρόσθεσε πως «η Ρωσία θα πρέπει, επίσης, να συμμετέχει».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής, όπου το Κίεβο ελπίζει ότι στη συμμετοχή ρωσικής αντιπροσωπείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr