Αυτές οι υπηρεσίες περιλάμβαναν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά απορριμμάτων, απόκτηση γης για τη δημιουργία φυσικού αποθέματος ή καθαρότερο εξοπλισμό για την παραγωγή.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήγαγε η Eurostat για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου:
Περίπου 40 δισ. ευρώ (60% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος) δαπανήθηκαν από εταιρείες, τόσο από τους ειδικούς παρόχους υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τη συλλογή και επεξεργασία απορριμμάτων και την αποχέτευση) όσο και από εταιρείες εκτός των ειδικών παραγωγών, οι οποίοι αγοράζουν τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνει τις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής τους (π.χ. εξοπλισμό που μειώνει τις εκπομπές τους στον αέρα). Η γενική κυβέρνηση και ο τομέας των ΜΚΟ αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο 40% των επενδύσεων.
Το μερίδιο για την προστασία του περιβάλλοντος στο σύνολο των επενδύσεων ήταν περίπου 1,8% το 2023. Πιο συγκεκριμένα, το 1,7% του συνόλου των επενδύσεων των εταιρειών αφορούσε την προστασία του περιβάλλοντος και το 4,5% του συνόλου των επενδύσεων της γενικής κυβέρνησης.
Το μεγαλύτερο ποσό των επενδύσεων αφορούσε τις υπηρεσίες λυμάτων και διαχείρισης αποβλήτων. Το 2023 αντιπροσώπευαν το 41,6% και το 26,6% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αντίστοιχα.
Η προστασία του αέρα αντιπροσώπευε το 10,4% των επενδύσεων. Η γενική περιβαλλοντική διαχείριση, η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και η προστασία από την ακτινοβολία αντιπροσώπευαν το 8,4%. Η βιοποικιλότητα και η προστασία του τοπίου αντιπροσώπευαν το 6,4% (προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων το 5,6% και μείωση του θορύβου το υπόλοιπο 1,1%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr