Η ΕΚΤ έχει σχεδόν υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, επομένως η συζήτηση πλέον έχει εστιαστεί στο πόσο γρήγορα θα πρέπει να κάνει την επόμενη κίνησή της και στο ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.
«Θεωρείται ότι θα είναι επωφελής μια μετρημένη πορεία μείωσης», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς στο Reuters. «Είναι πολύ πιο εύκολο να λαμβάνουμε αποφάσεις όταν κάνουμε τις συναντήσεις έχοντας τις νέες προβλέψεις», πρόσθεσε.
Ωστόσο, όσον αφορά τον Ιούνιο, η κίνηση της ΕΚΤ είναι σίγουρη, καθώς προς το παρόν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και η οικονομία αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό όπως είχε προβλεφθεί, σημείωσε ο Κάζακς. «Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός θα κινείται πλαγίως κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, δεν θα πρέπει να περιμένετε κάποια κίνηση σε κάθε συνεδρίαση», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις της στις 6 Ιουνίου και στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, με τις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Οκτωβρίου να λειτουργούν ως στάδια αξιολόγησης των προβλέψεων των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής.
Το σχόλιο του Κάζακς κινείται στο ίδιο μήκος κύματος την άποψη του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι οι τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις νέες προβλέψεις.
Ο Κάζακς πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στις ενδιάμεσες συνεδριάσεις θα εξεταστεί εάν οι οικονομικές εξελίξεις αποκλίνουν απότομα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ, διαφορετικά οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής θα κρατήσουν στάση αναμονής.
Οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση, καθώς έχουν αποτιμήσει περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ.
Ο Κάζακς πρόσθεσε ότι το επιτόκιο καταθέσεων ύψους 4% της ΕΚΤ είναι πλέον «βαθιά» περιοριστικό, που σημαίνει ότι ακόμη και μετά τις πρώτες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και θα συνεχίζουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης, μετριάζοντας τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί λίγο υψηλότερα από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, πριν επιταχυνθεί ξανά το επόμενο έτος και υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025.
«Η οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα αδύναμη, επομένως δεν υπάρχει λόγος για βιαστική μείωση των επιτοκίων. Ας το κάνουμε με συνετό τρόπο και ας είμαστε υπομονετικοί», κατέληξε ο Κάζακς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr