Γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές θέσεις του, ο Βίλντερς ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπωςμεταδίδει το Reuters. Οι συνομιλίες είχαν διαρκέσει μήνες, μετά τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, με τη μετανάστευση, τα οικονομικά και το κλίμα να αποτελούν τις βασικές εστίες διαφωνίας.
«Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Πίτερ Όμτσιγκτ, αρχηγός του κεντρώου κόμματος NSC. «Θα περιμένουμε να δούμε ποιον θα προτείνει ο Βίλντερς ως υποψήφιο πρωθυπουργό».
Ο Ρόναλντ Πλάστερκ, βετεράνος του Εργατικού Κόμματος, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό, «παίζει» στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ως πιθανός υποψήφιος για να ηγηθεί της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ο Βίλντερς είπε ότι τα κόμματα συζήτησαν πιθανούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία, αλλά «θα συνεχίσουν τη συζήτηση».
Φως στο τούνελ για τη δημιουργία κυβέρνησης επιτεύχθηκε τον Μάρτιο, όταν ο 60χρονος Βίλντερς άμβλυνε τη ρητορική κατά της ΕΕ και κατά του Ισλάμ, ενώ επίσης δέχτηκε να μην καταλάβει ο ίδιος τη θέση του πρωθυπουργού και απέσυρε την αντίθεση στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η ανακοίνωση του Βίλντερς ακολούθησε συνομιλίες 16 ωρών μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, κατά τις οποίες εξαλείφθηκαν βασικές οικονομικές διαφορές. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία του κεντροδεξιού VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, του νέου κεντροδεξιού NSC και του αγροτικού κόμματος διαμαρτυρίας BBB, σ' έναν συνασπισμό με ισχυρή πλειοψηφία 88 εδρών στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών. Οι λεπτομέρειες για το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να επιβάλει αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου.
Ο Βίλντερς, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με άλλους Ευρωπαίους λαϊκιστές, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν, έχει επίσης υποσχεθεί πολλαπλασιασμό των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Όμως, οι περιορισμοί του προϋπολογισμού καθιστούν απίθανο να υποστηριχθούν αυτά τα σχέδια από τα άλλα κόμματα.
Οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τόσο μια τελική συμφωνία όσο και τη λειτουργία της πιθανής νέας κυβέρνησης, αποτελώντας πηγή αστάθειας για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, γράφει το Bloomberg. Οι τέσσερις αρχηγοί των κομμάτων είπαν ότι δεν σχεδιάζουν να αναλάβουν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως εξωκοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr