Η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα τον περασμένο μήνα, αλλά κατέστησε σαφές ότι η επόμενη κίνησή της θα είναι μια περικοπή, πιθανότατα στις 6 Ιουνίου, εφόσον οι αυξήσεις των μισθών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραμείνουν στην τρέχουσα, σχετικά ευνοϊκή, τροχιά τους.
«Θεωρήθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι σε θέση να αρχίσει να χαλαρώνει τον περιορισμό της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο», ανέφερε η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης της 10ης-11ης Απριλίου.
Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν τόσο βέβαιοι για τις προοπτικές που ορισμένοι ζήτησαν ακόμη και να αρχίσει η χαλάρωση τον Απρίλιο, μια πρόταση που τελικά απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, η οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει υπομονή μέχρι να δοθούν περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς και τις τιμές.
Οι λίγοι διαφωνούντες υποστήριξαν, όπως περιέγραψε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα, ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να περιορίζουν την οικονομία ακόμη και μετά από μια αρχική μείωση, επομένως η προηγούμενη αυστηροποίηση της πολιτικής θα συνεχίσει να λειτουργεί μέσω της οικονομίας.
Μιλώντας τις εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Απριλίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιβεβαίωσαν ότι η περικοπή της 6ης Ιουνίου δεν είναι παρά μια ολοκληρωμένη συμφωνία, αλλά η πορεία των επιτοκίων πέρα από αυτό είναι αβέβαιη, δεδομένης της αστάθειας του πληθωρισμού και μιας πιθανής καθυστέρησης της Federal Reserve στις δικές της μειώσεις επιτοκίων.
Οι περισσότεροι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο Ιούνιος δεν θα είναι μια μοναδική, εφάπαξ περικοπή, ακόμη και αν ο χρόνος για περαιτέρω κινήσεις δεν πρέπει να προκαθοριστεί εκ των προτέρων, ώστε να δοθεί στους διαμορφωτές πολιτικής ευελιξία σε περίπτωση απότομων αλλαγών στις οικονομικές συνθήκες.
Σε μια άλλη μικρή αλλαγή στο μήνυμα της τράπεζας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τώρα το κόστος της υποτίμησης του στόχου για τον πληθωρισμό στο ίδιο επίπεδο με την υπέρβαση, μια ανατροπή για πολλούς που υποστήριξαν ότι η υπερβολικά γρήγορη αύξηση των τιμών ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
«Ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί ο στόχος για τον πληθωρισμό και τελικά να χρειαστεί να πληρώσουμε πολύ υψηλό τίμημα από την άποψη της φθίνουσας δραστηριότητας θεωρήθηκε πλέον τουλάχιστον τόσο υψηλός όσο ο κίνδυνος να δράσουμε πολύ νωρίς και να υπερβούμε τον στόχο μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η ΕΚΤ.
Οι αγορές βλέπουν τώρα έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, ή δύο μετά τον Ιούνιο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ δημοσιεύει επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον περασμένο μήνα και αναμένεται να κυμανθεί γύρω από αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους προτού υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ το 2025.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαίωναν τις προβλέψεις της ίδιας της τράπεζας, γεγονός που αύξανε την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στην ποιότητα των προβλέψεων μετά από μερικά ανώμαλα χρόνια, όταν αυτά τα μεγέθη ήταν μεγάλα.
Ενώ η ΕΚΤ έχει δηλώσει δημόσια ότι η πολιτική δεν εξαρτιόταν από τις κινήσεις της Fed, οι αποφάσεις της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, επισημαίνει το Reuters, επηρεάζουν τις συνθήκες χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο, περιορίζοντας την ελευθερία της ΕΚΤ, καθώς η διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων αποδυναμώνει το ευρώ και δίνει ώθηση στον εισαγόμενο πληθωρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr